Говорителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, коментира публикация на британското издание "Сънди Таймс", в която се твърди, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен втори път.

"В края на краищата "Сънди Таймс" е такова неделно четиво, докато си в халат. Как да ви кажа, знаете, има информационни фейкове, а вече има съобщения, които вероятно могат да бъдат толкова просторна английска дума (...) има такава английска дума bullshit (глупости, б. р.). Това е bullshit. Няма да казвам повече", каза той.

Руски агенти два пъти опитали да отровят Навални

Руски агенти два пъти опитали да отровят Навални

Този антропин е спасил живота му

Статията в "Сънди Таймс" се появи ден след като Владимир Путин говори за отказ на Германия да сътрудничи при разследването на инцидента с Навални. В статията се казва, че "служители от органите на държавната сигурност са се опитали да довършат убийството" на критика на Кремъл "с втора доза отрова", докато той е бил в изкуствена кома в болницата в Омск. Журналистите се позоваха на анонимни представители на германските специални служби.

На 20 август сутринта самолетът, с който Навални летеше от Томск до Москва, кацна спешно в Омск, след като той изпадна в кома. След кацането създателят на Фондацията за борба с корупцията беше хоспитализиран в Омск. Според руските лекари той бил имал нарушения на метаболизма, което било причинило рязък спад в кръвната захар.

Чак два дни по-късно, по настояване на свои близки, Навални беше транспортиран за лечение в Германия, в берлинската клиника "Шарите".

Скоро след това германските властите обявиха, че Навални е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок". Заключенията на германските експерти бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция.

Състоянието на Навални се подобри в началото на септември: той беше изведен от кома и изключен от апарата за обдишване. На 22 септември той беше изписан от болницата, като сега той преминава през рехабилитация и остава в Германия.

Организацията на забрана на химическите оръжия (ОЗХО) обяви, че в кръвта на Навални е открит "новичок". В тази връзка Европейският съюз наложи санкции срещу шестима руснаци и една организация. В началото на ноември Русия обяви ответни мерки.