Страните членки на Европейския съюз се договориха да наложат санкции срещу шестима души и една компания от Русия заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервнопаралитичното вещество новичок. Това обявиха дипломати от ЕС, цитирани от "Франс прес". 

Посланиците от 27-те страни от ЕС одобриха санкциите, след като Франция и Германия предложиха ограничителни мерки миналата седмица, като обявиха, че Русия е отговорна за отравянето на Навални.

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС засилва подкрепата за руското гражданско общество

В съответствие с обичайната практика на ЕС, засегнатите от санкциите няма да бъдат посочени, докато ограничителните мерки не влязат в сила утре (15 октомври).

На всички санкционирани лица ще бъде забранено да влизат в Европейския съюз за една година, а финансовите им активи в страните от Общността, ако имат и бъдат открити такива, ще бъдат замразени. Впоследствие санкциите могат да бъдат удължени.

В понеделник министрите на външните работи на ЕС на среща в Брюксел взеха политическо решение относно необходимостта от налагане на целенасочени санкции за отравянето на Навални, без да уточняват техните параметри. В същото време, отговаряйки на въпросите на журналистите на пресконференция след срещата, върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел подчерта, че "тъжният инцидент" с Навални "не може да бъде клин" и че той "не може определя бъдещето на отношенията между ЕС и Русия".

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Ново напрежение между страните във връзка с отравянето

Вчера ръководителят на европейската дипломация по своя инициатива се обади на руския външен министър Сергей Лавров, за да му обясни логиката на действията на Брюксел спрямо Москва. Според официално изявление на външната служба на ЕС, по-конкретно Борел е подчертал, че е необходимо да се поддържат отворени канали за диалог между Русия и Европейския съюз.

Германия нарушавала международните си задължения, несподеляйки информация с Русия за Навални

Германия нарушавала международните си задължения, несподеляйки информация с Русия за Навални

Това обяви Сергей Лавров