Германия нарушава международните си задължения, като не споделя данните за предполагаемото отравяне на Алексей Навални с Русия. Това обяви външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от руските медии.

Руският първи дипломат се оплака от липсата на фактически данни по казуса с Навални, което довело до ерозия на отношенията между Москва и целия Европейски съюз.

Според Лавров ЕС действал извън закона, като заплашва да наложи санкции срещу Русия, което по думите му едва ли било изненадващо в този момент.

Франция и Германия ни изнудват за Навални, скочи Москва

Франция и Германия ни изнудват за Навални, скочи Москва

Франция и Германия изглежда водят "антируска коалиция"

Външният министър на Русия смята, че Москва най-вероятно никога няма да получи доказателства по казуса с Навални, точно както в случая със семейство Скрипал, за чието отравяне в Англия през 2018 г. вината също беше хвърлена върху Русия.

Междувременно Дания обяви намерението си да се присъедини към санкциите срещу онези, които стоят зад отравянето на Навални.

"Изискваме прозрачно, изчерпателно и задълбочено разследване, за да се установи кой се е опитал да убие Алексей Навални и да се гарантира, че извършителите няма да останат ненаказани. Разбира се, ние ще се присъединим към санкциите срещу тези хора", каза датският външен министър Джепе Кофод по време на пресконференция, която се проведе след разговори с Лавров.

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

До момента Русия не е предоставила правдоподобно обяснение

По-рано френското издание "Монд" съобщи, цитирайки източници, запознати с въпроса, че списъкът със санкции по казуса с Навални, съставен от Германия и Франция, ще удари деветима руски официални лица, включително такива, работещи в администрацията на президента и службите за сигурност.

Руският опозиционер Алексей Навални се разболя на 20 август по време на вътрешен полет в Русия и беше откаран в болница в сибирския град Омск. Руските лекари не откриха следи от отравяне и обявиха, че страда от метаболитна дисфункция, причинена от спад в нивата на кръвната захар.

Германия очаква до няколко дни ЕС да реагира по случая с Навални

Германия очаква до няколко дни ЕС да реагира по случая с Навални

Маас: Координираме съвместен отговор с ЕС и ОЗХО

По-късно Навални беше транспортиран до Германия по искане на семейството и приближените му, където лекарите откриха, че е отровен с нервнопаралитично вещество от групата "новичок", което шведска и френска лаборатория потвърдиха.

По-рано тази седмица Организацията за забрана на химическото оръжие обяви, че веществото, открито в организма на Навални, е нервнопаралитично вещество от групата "новичок".

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

Потвърди констатациите на Германия