Русия разкритикува декларацията на външните министри на Франция и Германия, с която директно обвиняват Москва за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални и призовават ЕС да наложи санкции на руснаците, информира АФП.

"Декларацията на двамата министри, недопустима по съдържание и тон, сигнализира категорична липса на желание от страна на Париж и Берлин да разгледат фактите", отвърна говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, която обвини държавите в отправяне на "заплахи и опити да ни изнудват".

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

До момента Русия не е предоставила правдоподобно обяснение

Захарова подчерта, че Франция и Германия изглежда водят "антируска коалиция" в ЕС въпреки предишни уверения, че искат "партньорство с Русия".

Външният министър на Германия Хайко Маас заяви, че очаква до дни ЕС да предприеме действия срещу Москва.

Германия очаква до няколко дни ЕС да реагира по случая с Навални

Германия очаква до няколко дни ЕС да реагира по случая с Навални

Маас: Координираме съвместен отговор с ЕС и ОЗХО

Алексей Навални призова Европейския съюз да предприеме действия срещу олигарси, близки до Кремъл.

ОЗХО потвърди, че Навални е отровен с новичок.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Дава пример с главния диригент на Мюнхенската филхармония - привърженик е на Путин

Правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

От екипа на опозиционера съобщиха, че нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск.

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

ОЗХО откри следи от новичок в кръвта на Навални

Потвърди констатациите на Германия

Навални разкри, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.