Руският опозиционен лидер Алексей Навални обяви, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите, информира "Франс прес".

Навални, който се възстановява в болницата "Шарите" в Берлин, се разболя тежко по време на полет от Сибир до Москва на 20 август. Той прекара два дни в болница в Русия, преди да бъде прехвърлен със самолет в Германия.

Създател на новичокa се извини на Навални

Създател на новичокa се извини на Навални

Мирзаянов прогнозира, че Навални в крайна сметка ще се възстанови

"Две независими лаборатории във Франция и Швеция и специализираната лаборатория на Бундесвера потвърдиха наличието на новичок във и върху тялото ми", каза той в първата си публикация в неговия блог след излизането си от кома.

Той отбеляза, че Русия все още не е започнала разследване и че руски токшоута предполагат, че служители на западните разузнавателни служби или негови собствени приближени са извършили атаката.

"Не очаквах нищо друго", пише Навални.

Навални ходи и слиза по стълби

Навални ходи и слиза по стълби

От "технически жив човек", вече е човек, който може да използва и социални медии

Той също така настоя руските власти да върнат дрехите му, които са били свалени преди да бъде откаран в Германия - "напълно гол" - посочвайки, че те са важни доказателства.

"Като се има предвид, че новичок е открит върху тялото ми, а отравяне чрез физически контакт е много вероятно, дрехите ми са много важно доказателство", подчертава той.

"Настоявам дрехите ми да бъдат внимателно опаковани в найлонова торбичка и да ми бъдат върнати", подчертава руският опозиционер.

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

От екипа на Навални: Новичокът е открит в бутилка за вода в хотелска стая

Вероятно Навални е отровен там, а не на летището

В отделна публикация в "Инстаграм" той публикува снимка със съпругата си Юлия, като казва, че помни малко от болестта си, но че тя е помогнала за възстановяването му.

"Сега определено знам от опит: любовта лекува и те връща към живота", отбелязва той и подчертава: "Юлия, ти ме спаси и остави това да попадне в учебниците по невробиология."

Поддръжници на Навални и европейски лидери заявиха, че отравянето с помощта на новичок, бойно отровно вещество, сочи към нападение, организирано от държава.

Кремъл отхвърли твърденията като "абсурдни".

Навални  отхвърли искането на Москва да получи данните от изследванията му

Навални отхвърли искането на Москва да получи данните от изследванията му

Германия няма да ги предаде без негово съгласие...