Нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск. Вероятно Навални е отровен там, а не на летището, както преди се смяташе, обявиха от екипа му, предаде "Ройтерс".

Навални  отхвърли искането на Москва да получи данните от изследванията му

Навални отхвърли искането на Москва да получи данните от изследванията му

Германия няма да ги предаде без негово съгласие...

Навални заболя по време на полет в Русия миналия месец и впоследствие бе преместен в болница в Берлин. Германия твърди, че той е отровен от новичок. Русия пък казва, че все още не е видяла доказателства за отравянето му.

Видео, публикувано на профила на Навални в "Инстаграм", показва членове на екипа му да проверяват стаята, която е напуснал в Xander Hotel в Омск на 20 август, час след като научили, че се е разболял при подозрителни обстоятелства.

"Беше решено да се събере всичко, което дори хипотетично може да бъде полезно и да се предаде на лекарите в Германия. Фактът, че случаят няма да бъде разследван в Русия е доста очевиден", се отбелязва на видеото, което показва екипът му да събира няколко празни бутилки от минерална вода "Holy Spring", както и други неща, докато в същото време носят ръкавици.

Лондон практически не се съмнява, че руските спецслужби са отровили Навални

Лондон практически не се съмнява, че руските спецслужби са отровили Навални

Доминик Рааб смята, че Русия е длъжна да обясни...

Пояснява се, че две седмици по-късно германска лаборатория е открила следи от новичок по бутилка за вода от хотелската стая в Омск. След това други лаборатории, получили анализите от Алексей, са потвърдили, че е бил отровен с новичок.

Сега разбираме, че е направено преди да напусне стаята на път за летището, подчертават от екипа му.

Навални с първа снимка след отравянето: Дишам самостоятелно, препоръчвам ви го

Навални с първа снимка след отравянето: Дишам самостоятелно, препоръчвам ви го

Той публикува снимка със съпругата и децата си в "Инстаграм"

Преди дни Навални публикува първа снимка от болницата след отравянето му с новичок.

Преди дни правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

Днес от базираната в Хага организация обявиха, че Германия е поискала помощ за разследване отравянето на Навални със забранен токсичен химикал.

"Техническият секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия получи от Федерална република Германия молба за техническа помощ", се казва в съобщението. Допълва се, че експерти от агенцията събират биомедицински проби от Навални за анализ в лаборатории на организацията. Резултатите от тези тестове ще бъдат споделени с Германия, която до този момент настояваше ролята на ОЗХО да бъде конфиденциална.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.