Германия е предала на Организацията за забрана на химическите оръжия резултатите от изследванията на отровения руски опозиционер Алексей Навални, съобщи агенция dpa с позоваване на германското министерство на отбраната.

От министерството отбелязват, че данните от анализите няма да бъдат предавани директно на Русия, тъй като тя е член на организацията. По-рано Москва поиска достъп до изследванията, продължавайки да твърди, че руските лекари не са открили отрова в организма на Навални.

Състоянието на Навални се подобрява, засилиха полицейската охрана

Състоянието на Навални се подобрява, засилиха полицейската охрана

Сега той може да говори отново

Позицията на германската страна е, че въпросът не опира до взаимоотношенията между Германия и Русия, а до нарушаване на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Преди седмица правителството на Германия обяви, че Навални "без никакво съмнение" е отровен с вещество, сходно по състав с разработеното в бившия Съветски съюз бойно отровно вещество "новичок", представляващо химическо оръжие. Изводът е направен след изследвания, проведени от лаборатория на бундесвера.

Берлин поиска Москва да обясни случая с Навални и да започне разследване. Руските власти отричат обвиненията за отровителство и твърдят, че няма основание за разследване.

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Гебрев: България да сезира ЕС и НАТО за покушението с „новичок” на българска територия

Да бъде поискано техническо съдействие от ОЗХО...

Припомняме, форумът "Свободна Русия" определи станалото с Алексей Навални и като опит за убийство или причиняване на тежка вреда за здравето, затова настоя за международно разследване по случая. В изявление на организацията се посочва, че принудителното му задържане в болницата в Омск е целяло да прикрие следите на прeстъплението.

Припомняме, Навални беше приет по спешност в лечебното заведение, след като изпадна в кома по време на полет от Томск за Москва. От Германия пристигна самолет с медицински екип,за да го транспортира за лечение в Берлин, но руските лекари твърдяха че състоянието му не позволява той да пътува. Впоследствие дори беше обявено, че това е общо становище, до което са стигнали заедно с германските лекари, но медицинският екип от Германия опроверга тази информация.

Близките на Навални се обърнаха към Съда по правата на човека в Страсбург, който отсъди, че задържането му е неправомерно. Едва след това Русия даде разрешение Навални да излети за Германия, но забави излитането с около 12 часа под предлог, че екипажът на самолета трябвало да почива.