Правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е отровен с новичок, информира АФП.

Съюзници на Навални спечелиха места на вота, партията на Путин обяви победа

Съюзници на Навални спечелиха места на вота, партията на Путин обяви победа

В част от 85-те региона на Русия руснаците гласуваха

Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел, обяви, че Германия е поискала от Франция и Швеция да направят "независим преглед на германските доказателства (за отравянето с Новичок) на базата на новите проби от господин Навални", който е лекуван в Берлин.

"Резултатите от този преглед в специализирани лаборатории във Франция и Швеция са на разположение и потвърждават германските доказателства (за отравянето с новичок)", подчерта Зайберт.

Навални отровен с по-силен новичок

Навални отровен с по-силен новичок

По-различен е от познатите досега разновидности

"Подновяваме призива си Русия да обясни събитията. Ние сме в близък контакт с нашите партньори за предприемане на по-нататъшни стъпки", добави Зайберт, цитиран от "Ройтерс".

Преди дни Германия сезира Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Германия ще предостави данни на Русия, но само със съгласието на Навални
Обновена

Германия ще предостави данни на Русия, но само със съгласието на Навални

И предоставянето на допълнителна информация понастоящем е невъзможно

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има голяма вероятност атаката да е поръчана от висши руски представители на властта, твърдение, което Кремъл заклейми като "недопустимо".

По-рано стана ясно, че съюзници на Навални са спечелили места на местния вот в Русия.