Съюзници на отровения руски опозиционен лидер Алексей Навални обявиха, че са си осигурили места като общински съветници в Сибир. Независими наблюдатели осъдиха "потока" от изборни нарушения на провелия се вчера местен вот, информира АФП.

В част от 85-те региона на Русия руснаците гласуваха за регионални губернатори и депутати в регионалните и градски парламенти, както и за няколко депутатски места в националния парламент.

В Русия протича основният ден за гласуване

В Русия протича основният ден за гласуване

В четири региона гласуват за депутати в Държавната дума

Изборите се проведоха година преди парламентарния вот и се разглеждат като тест за Кремъл на фона на спадащата популярност на управляващата партия "Единна Русия" и увеличаващото се недоволство заради икономическите проблеми в страната.

В опит да се борят с машината за печелене на избори на Владимир Путин, Навални и екипът му призоваха руснаците да гласуват тактически с оказване на подкрепа на най-силните кандидати, които са против управляващата партия.

Навални отровен с по-силен новичок

Навални отровен с по-силен новичок

По-различен е от познатите досега разновидности

Особено голямо внимание бе обърнато по време на предизборната кампания в Новосибирск, третия най-голям град в Русия, и в съседния Омск, който бе посетен от Навални миналия месец.

В неделя вечерта неговият екип обяви, че ръководителите на щаба на Навални в Новосибирск и Омск са спечелили места в градския съвет.

Навални посети Сибир, за да насърчи кампанията си за "умно гласуване". Именно там той бе отровен според Германия с новичок.

Ксения Фадеева, 28-годишният ръководител на кампанията на Навални в Омск, обяви, че е спечелила място в градския съвет с друг съюзник на Навални.

Германия ще предостави данни на Русия, но само със съгласието на Навални
Обновена

Германия ще предостави данни на Русия, но само със съгласието на Навални

И предоставянето на допълнителна информация понастоящем е невъзможно

"Това е първата победа на ръководител на щаб на Навални", написа в "Туитър" директорът на Фонд за борба с корупцията Иван Жданов.

"В Омск, където Навални бе отровен", добави той.

В Новосибирск 37-годишният Сергей Бойко, ръководител на местния офис на Навални, също спечели място в градския съвет.

За да се противопостави на "Единна Русия" и Комунистическата партия, Бойко създаде опозиционен алианс, който излезе с около 30 кандидати за местни депутати.

Руската полиция разкри подробности за случая с Навални, поиска да го разпита

Руската полиция разкри подробности за случая с Навални, поиска да го разпита

Според тях той е пил "вино и коктейл с алкохол"

Председателят на "Единна Русия" Дмитрий Медведев похвали изборния успех на партията, заявявайки, че според екзит пол резултатите "Единна Русия" печели на местния вот.

Първите резултати се очаква да бъдат обявени днес.

Няколко региона регистрираха висока избирателна активност в първите два дни на гласуването, като повече от 50% са упражнили правото си на глас в Еврейската автономна област и Татарстан.

Независимите наблюдатели от "Голос" обявиха, че са получили "поток от сигнали", че не е било осигурено право на достъп на наблюдатели да разгледат документи и оплаквания. Също са получили сигнали за изборни нарушения като подмяна на бюлетини.

За първи път местните избори се проведоха в рамките на три дни и някои избирателни секции за ранното гласуване бяха на открито.