Руската полиция съобщи, че иска да разпита опозиционера Алексей Навални в Берлин, след като Москва отхвърли позицията на Германия, че е отровен с новичок, информира АФП.

Германия сезира Организацията за забрана на химическите оръжия по случая с Навални

Германия сезира Организацията за забрана на химическите оръжия по случая с Навални

Изследванията му са предадени на ОЗХО...

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Сибирската транспортна полиция заяви, че Русия е подготвена да поиска нейни служители и "експерт" да се присъединят към германските следователи. Полицията поясни след информацията, че Навални е излязъл от кома, че полицаите могат да "поискат разяснения и да зададат допълнителни въпроси" и да участват, докато "германските колеги провеждат разследването с Навални, лекари и експерти".

Лавров: Западът се опитва да измами Москва за Навални

Лавров: Западът се опитва да измами Москва за Навални

Ако такава логика надделее, това би означавало, че те се поставят над закона

Кремъл определя опитите да се обвини руската държава в отравянето на Навални като "абсурдни" и подчертава, че иска да разбере какво се е случило.

Международни политици смятат, че отравянето изглежда най-вероятно е по поръчка на правителство и призовават Москва да докаже, че не е замесена.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има голяма вероятност атаката да е поръчана от висши руски представители на властта, твърдение, което Кремъл заклейми като "недопустимо".

Пребиха активист от кампанията на Навални

Пребиха активист от кампанията на Навални

Алексей Барабошкин, местният координатор на Навални, беше "атакуван от неизвестни нападатели"

Според приближени на Навални използването на новичок показва, че само руската държава може да е отговорна.

Сибирската транспортна полиция извършва "проверка" какво се е случило и в петък публикува някои открития какво е правил Навални. Те са установили Навални къде е бил отседнал, какво е хапвал и пил. Според тях той е пил "вино и коктейл с алкохол". Полицията потвърди, че той е посетил Vienna Coffeehouse на летището в Омск, където се смята, че е изпил чаша чай с отровата. Сибирската транспортна полиция каза още, че са разпитали всички, които са придружавали опозиционера с изключение на една жена, Марина Певчик, която е с "постоянно местожителство Великобритания". Те сега се опитват да установят пътниците на полета от Омск до Москва, на който Навални заболя на 20 август.

Състоянието на Навални се подобрява, засилиха полицейската охрана

Състоянието на Навални се подобрява, засилиха полицейската охрана

Сега той може да говори отново

Русия многократно се оплака, че Германия не отвръща на молбата й да разгледа информацията, че Навални е отровен с новичок.

Руски лекари твърдят, че са поставили на Навални противоотрова, която също е използвана от лекари в болницата в Берлин.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза пред Съвета за сигурност на ООН в четвъртък, че руски лекари са "спасили Алексей Навални".