Военни токсиколози в Германия са установили, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества "новичок". Това обяви правителството на Германия, цитирано от "Ройтерс.

Уточнява се, че специалисти от лабораторията на Бундесвера (германските въоръжени сили) са извършили изследванията и са установили "без всякакво съмнение", че Навални е отровен с "новичок".

Протестиращи призоваха Путин да си пийне отровен чай като Навални

Протестиращи призоваха Путин да си пийне отровен чай като Навални

50 дни протести в Хабаровск...

"По инициатива на (клиника) "Шарите", специализирана лаборатория на Бундесвера проведе токсикологично изследване на анализите на Алексей Навални. В тази връзка бяха открити неоспорими доказателства за наличието на химическо нервнопаралитично вещество от групата новичок", каза пред журналисти Щефен Зайберт, говорител на германското правителство.

Той отбеляза, че канцлерът Ангела Меркел е провела съвещание днес с редица министри, като са били съгласувани стъпки в светлината на новите данни.

Руски прокурори искат от Германия подробности от тестовете за отрова на Навални

Руски прокурори искат от Германия подробности от тестовете за отрова на Навални

И информация за това какви лекарства се използват за лечението му

"Правителството на Германия осъжда това нападение най-категорично", каза Зайберт и допълни: "Германското външно министерство ще информира руския посланик за резултатите от изследванията на Навални."

От германското правителство допълниха, че ще уведомят Европейския съюз и НАТО за резултатите от изследванията на Навални, за да "изработят обща реакция". Освен това те планират да се свържат с Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). 

Отявленият критик на руския президент Владимир Путин се почувства зле по време на полет в Сибир. Той беше по спешност откаран в болница в град Омск, където лекарите не откриха следи от отравяне. След като отказваха няколко дни Навални да бъде откаран за лечение в Германия, в края на краищата опозиционерът беше транспортиран в берлинската болница "Шарите", където остава в медицински предизвикана кома. 

Европа продължава да оказва натиск върху Русия да стори повече за изясняване на случая с Навални

Европа продължава да оказва натиск върху Русия да стори повече за изясняване на случая с Навални

"Тъмни облаци са надвиснали" над отношенията с Русия

Скоро след приемането на Навални в Берлин за лечение, специалистите от "Шарите" обявиха, че са открили признаци на отравяне на опозиционера с вещество от групата на инхибиторите на холинестеразата. Те включват органофосфорни съединения, сред които има естествени отрови и химически бойни вещества, включително зарин, зоман и новичок.

Германските лекари се консултираха и с български специалисти, занимавали се с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев през 2015 г. - тогава престъпниците, предполага се, са използвали бойното отровно вещество "новичок".

Русия: Засега няма признаци за престъпление в случая с Навални

Русия: Засега няма признаци за престъпление в случая с Навални

Германия да сподели заключения и клинични доказателства за предполагаемото отравяне