В руския Хабаровск вече 50 дни не стихват протестите на недоволните от централната руска власт граждани. Демонстрациите, които започнаха в подкрепа на арестувания губернатор Сергей Фургал, сега изразяват солидарност и с отровения опозиционен лидер Алексей Навални.

Припомняме, опозиционерът се почувства зле по време на полет от Томск за Москва. Според негови близки, това е станало, след като е пил чай на летището в Томск.

Протестиращите в Хабаровск приканиха президента Владимир Путин да пие чай, намеквайки за отровата, покосила Навални.

"Вова, пийни си чай, Хабаровск черпи" - призоваваше един от надписите на плакатите по време на протестното шествие.

"Събуждайте се градове, родината ни е в беда", "Нашият избор е нашият Фургал", "Колкото и да ни глобява властта, ще се бием за Фургал ", гласяха други послания от плакатите на протестиращите.

Отново хиляди протестираха в руския Хабаровск

Отново хиляди протестираха в руския Хабаровск

Това е 29-ият протест...

Според данни на местната администрация, в протестното шествие днес са участвали около 1200 души.

Изданието DVhab.ru отбелязва, че този път на проявата е имало "много малко" полиция. Според версията на журналистите, служителите на реда са разбрали, че демонстрантите са настроени мирно.

На 9 юли бившият губернатор Фургал беше арестуван по обвинение, че е замесен в организирането на убийства и покушения. Той категорично отрича да има вина за такива престъпления. Местните жители са убедени, че става дума за политически скалъпено преследване на губернатора.