Руските власти съобщиха в четвъртък, че засега не са установили признаци, че комата на опозиционния лидер Алексей Навални, за която неговите съюзници и германски лекари смятат, че може да е била причинена от отравяне, е причинена от престъпно деяние, съобщава АП.

Предварителното разследване, започнато миналата седмица, не откри индикации за "умишлени престъпни деяния, извършени срещу" Навални, съобщиха от руската генерална прокуратура.

Изявлението идва на фона на нарастващия натиск от Запада да се разследва внезапната болест на яростния критик на Кремъл и очевидното нежелание на властите да го правят.

Съюзниците на Навални настояват, че той е умишлено отровен и твърдят, че Кремъл стои зад това, обвинения, които официалните лица заклеймяват като "празен шум".

Руските лекари, лекуващи Навални в Сибир, многократно оспорват заключението на германската болница, заявявайки, че са изключили отравянето като диагноза и че техните тестове за инхибитори на холинестеразата са отрицателни.

Екипът на Навални внесе искане в Разследващия комитет на Русия, като поиска миналата седмица властите да започнат криминална проверка по обвинение в опит за отнемане на живот на общественик, но заявиха, че не са получили отговор.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че не вижда основание за наказателно дело, докато причината за състоянието на политиката не бъде напълно установена.

В четвъртък руската полиция заяви, че провежда предварителна проверка - разследване, за да определи дали трябва да започне наказателно разследване - за "установяване на всички обстоятелства на инцидента".

Съобщението за разследването е след като множество западни и европейски служители - включително канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Борис Джонсън и американският държавен секретар Майк Помпео, призоваха Русия да започне пълно и прозрачно разследване за състоянието на Навални.

В сряда вечер болестта на политика бе обсъдена в телефонен разговор между Путин и италианския премиер Джузепе Конте.

Според информация от Кремъл, Путин е посочил, че "преждевременните и неоснователни обвинения" са неприемливи и подчертава "интереса на Русия към задълбочено и обективно разследване на всички обстоятелства за инцидента".

Германският външен министър Хайко Маас в четвъртък отново призова Москва да разследва ситуацията с Навални. "Все още очакваме от Москва да даде своя принос от там за разясняване на нещата", каза Маас в Берлин преди среща със своите колеги от други страни от Европейския съюз.

"В противен случай ще останат предположенията и спекулациите, които със сигурност няма да подобрят отношенията между Германия и Русия, а също и отношенията между ЕС и Русия, но ще продължат да тежат на тях", каза той.

Песков в четвъртък отказа да коментира изявлението на Маас и повтори, че няма основания за наказателно разследване. "Нищо не се е променило в това отношение. Все още, за съжаление, не разбираме какво е причинило състоянието на пациента", каза Песков пред репортери.

Той добави, че разследването, обявено от МВР, е започнало "в първите дни", след като Навални се е разболял и е рутинна полицейска работа, "винаги се провежда в случаи като този."

Междувременно от Генералната прокуратура заявиха, че са се свързали с Германия с искане да споделят своите заключения и клинични доказателства за предполагаемото отравяне, като добавят, че германските правоохранителни органи потвърждават "намерението си да сътрудничат".

Медиците, лекуващи Навални, поискаха документите за отравянето на Гебрев

Медиците, лекуващи Навални, поискаха документите за отравянето на Гебрев

Смятат, че са използвани сходни вещества...