Министерството на правосъдието в Берлин възложи на прокуратурата на столицата на Германия да предоставя правна помощ на руските власти и да предоставя информация за здравословното състояние на Алексей Навални, но с негово съгласие, съобщава прокуратурата в Берлин, цитирана от ТАСС.

"Берлинската прокуратура е упълномощена да предоставя правна помощ по искане на Русия и да получава информация за здравословното състояние на Навални, при условие че той даде съгласието си", се казва в изявлението.

Прокуратурата допълва, че сега е невъзможно да се предостави допълнителна информация по този въпрос.

Германските власти считат, че руската страна разполага с цялата необходима информация, която й позволява да започне разследване на инцидента с Навални. Това заяви в петък на брифинг официалният представител на правителството на Федерална република Германия Стефен Зайберт.

"Прочетох новините на ТАСС по този въпрос. Правителството на ФРГ няма съответно искане от руските власти", каза той. "И отново: Русия разполага с всичко необходимо за провеждане на разследване", каза Зайберт.

Германските власти са създали всички условия, за да може Организацията за забрана на химическото оръжие - ОЗХО да работи по инцидента. "Можете да предположите, че са създадени всички условия ОЗХО да си свърши работата", каза Зайберт. "Германското правителство инициира мерки за осигуряване на запазване на доказателствата, тези стъпки все още не са завършени и по отношение на тези мерки трябва да се спазва поверителността", добави той. В тази връзка той подчертава, че вече не може да предоставя допълнителна информация.

"Това не е германо-руски двустранен проблем, а престъпление, което е извършено в Русия с помощта на химически нервен агент. ОЗХО в тази ситуация е логичен партньор в преговорите и затова ние сме в контакт с тях", заяви Зайберт.

От своя страна говорител на Министерството на отбраната на Германия отново заяви, че "правителството на ФРГ е информирало ОЗХО за резултатите от анализа на Навални, извършен от Института по фармакология и токсикология на Бундесвера".

В четвъртък Постоянното представителство на Русия към ОЗХО съобщи, че изявленията на германските служители относно изпращането на материали за Навални до ОЗХО са неверни.

Руската полиция разкри подробности за случая с Навални, поиска да го разпита

Руската полиция разкри подробности за случая с Навални, поиска да го разпита

Според тях той е пил "вино и коктейл с алкохол"