Алексей Навални призова в сряда Европейския съюз да предприеме тежки действия срещу олигарси, близки до Кремъл, докато продължава възстановяването си в Германия, съобщава "Ройтерс".

Германия заяви във вторник, че обсъжда със своите партньори какви действия да предприеме, след като ОЗХО потвърди, че Навални е отровен с нов и недеклариран вариант в семейство Новичок.

Няколко западни правителства заявиха, че Русия, която отрече обвиненията на Навални, че е участвала в отравянето, трябва да помага при разследвания или да се изправи пред последствия.

"Санкциите срещу цялата страна не работят. Най-важното е да се наложат забрани за влизане на близки до режима и да се замразят активите им ", каза Навални пред Bild.

"Те присвояват пари, крадат милиарди и през уикенда летят до Берлин или Лондон, купуват скъпи апартаменти и седят в кафенета", каза той.

Той изтъкна Валери Гергиев, главен диригент на Мюнхенската филхармония, като цел за санкции, като заяви, че е привърженик на руския президент Владимир Путин.

Вариантите за действие включват целенасочено замразяване на активи или забрани за пътуване на руснаци, за които се смята, че са замесени в случая Навални, икономически санкции и спиране на газопровода "Северен поток 2", който се изгражда за пренос на газ директно от Русия до Германия.

"Няма дори опит да изглежда така, сякаш разследват", каза Навални пред Bild, като отново обясни, че отравянето му е по пряка заповед на Путин.

Навални разкритикува също бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, приятел на Путин и лобист на руските енергийни фирми, като го нарече "момче за поръчка на Путин, което защитава убийците".

Навални пусна 2-часово интервю за всичко свързано с отравянето

Навални пусна 2-часово интервю за всичко свързано с отравянето

Той потвърди версията си, че е отровен по заповед на Путин