Алексей Навални даде над 2 часа видео интервю с известен руски блогър в YouTube, което е първата му видео поява след изписването му от берлинската болница.

44-годишният Навални каза, че здравословното му състояние се е подобрило значително и че лекарите са изненадани от скоростта на възстановяването му, но че ръцете му треперят значително и той се подлага на физическа терапия.

Навални излезе от кома през последните седмици, той бе откаран за лечение в Берлин от Сибир, а германските лекари твърдят, че е отровен с Новичок.

"С Юлия дадохме страхотно интервю на Юрий Дудю. Разказахме подробно за всичко, което се случи в Томск и самолета (което знам аз) и в Омск (което знае Юлия). Интервюто е записано когато току-що ме изписаха от болницата преди 6 дни, така че се надявам да ми простите за глупави отговори на някои въпроси. Това беше първият път след отравянето, когато толкова дълго разговарях с някого", коментира той.

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Германия се опитвала да "размътва водите"

"Те разбраха, че има големи, големи проблеми, които ги заплашват преди изборите за Държавната дума", каза Навални и обясни, че не знае как Новичок е попаднал в него, но че е могъл да докосне нещо и възстановяването му може да отнеме още два месеца.

Той каза, че руските лекари са се опитали да отложат медицинската му евакуация в Германия с надеждата да изчезнат всички следи от невротоксично вещество. "Но те грешиха в сметките си", добави той. Не е имал право да напуска Русия повече от един ден и е държан, тъй като те са очаквали, че или ще умре, или в тялото му няма да бъдат открити следи.

Решението да транспортира съпруга си в чужбина за лечение, Юлия Навални обясни с "административен натиск" и факта, че в Русия никой няма да каже истината за причините за случилото се с Алексей Навални.

Самият Навални вярва, че в Омск най-вероятно е нямало да оцелее или би имал необратими последици за здравето. Счита, че вещите в стаята му, включително бутилката, за която се твърди, че по-късно са открити следите от Новичок, са били събрани от ФБК и изпратени на лекари.

Навални потвърди версията си, че е бил отровен по заповед на руския президент Владимир Путин, а служителите на ФСБ или СВР са били най-вероятно замесени в отравянето.

Според него, редица фактори сочат участието на Путин, но преди всичко фактът, че Новичок е малко вероятно да бъде достъпен за никого, освен за специалните служби.

ОЗХО може да изпрати експерти в Русия за отравянето на Навални

ОЗХО може да изпрати експерти в Русия за отравянето на Навални

Ще работят с руски специалисти

Навални вече обвини Владимир Путин, че стои зад отравянето му, а Кремъл отвърна, че Навални работи с ЦРУ и прави "безпочвени и неприемливи изявления".

По-рано в четвъртък председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин също обвини "безсрамния" опозиционен лидер, че работи за западните служби за сигурност и заяви, че Навални дължи живота си на Путин.

Говорител на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че страната няма да изключи последици за "Северен поток 2", ако Русия не успее да разследва щателно инцидента. Щефен Зайберт коментира, че "канцлерът смята, че би било погрешно да се изключи нещо от самото начало."

"Северен поток 2", тръбопровод на 11 милиарда долара, който е почти завършен под Балтийско море, ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. Тръбопроводът отдавна е проблем за САЩ, които критикуват европейските държави за тяхната зависимост от енергията на Русия.

В Русия заговориха за "Северен поток 3"

В Русия заговориха за "Северен поток 3"

По него Русия щяла да доставя водород на ЕС