Говорителят на руския президент Дмитрий Песков обяви, че Русия разполагала с информация, че руският опозиционер Алексей Навални си сътрудничи с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, съобщават руските медии.

"Не е така, че пациентът работи със западните специални служби, а обратното - западните специални служби работят с него, това е по-точна формулировка. Да, имаме такава информация, дори мога да бъда по-конкретен: служители на ЦРУ работят с него днес. Не за първи път той получава различни инструкции", настоя Песков, попитан да коментира изявлението на председателя на Държавната дума Вячеслав Володин от по-рано днес.

В Русия убеждават: Путин "спаси" живота на Навални

В Русия убеждават: Путин "спаси" живота на Навални

Навални работел за западните специални служби

Говорителят на Путин също така посочи, че обвиненията срещу руския президент Владимир Путин, отправени от Навални, били безпочвени, обидни и неприемливи.

В днешно интервю за германското списание "Шпигел" Навални каза, че Путин стои зад отравянето му.

"Смятаме, че подобни обвинения срещу руския президент са абсолютно безпочвени и неприемливи. Освен това смятаме някои от изявленията в гореспоменатата статия за обидни, крайно обидни и неприемливи. Искаме да разследваме случая с Берлинския пациент и да установим причините за случилото се. За да направим това, трябва да получим информацията от тези, които са открили следи от отравянето в анализа", каза Песков пред репортери.

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Това обяви той пред "Шпигел"

На въпрос дали Путин е участвал в спасяването на живота на Навални, Песков отбеляза, че не можел да потвърди това, като добави: "Знам със сигурност, че лекарите в Омск са участвали в спасяването" на живота на руския опозиционер.

Миналия месец Путин каза на френския си колега Еманюел Макрон по време на телефонен разговор, че безпочвените обвинения срещу Москва относно ситуацията около Навални са неприемливи и че Германия трябвало да сподели своите материали по казуса с Русия, за да можело ситуацията да бъде изяснена.

Москва многократно подчертава, че Берлин нямал доказателства, които да подкрепят твърденията му, че в организма на Навални е открито нервнопаралитично вещество от групата "новичок".

Навални отсече: Няма да дам на Путин подаръка да не се върна в Русия

Навални отсече: Няма да дам на Путин подаръка да не се върна в Русия

"Да не се завърна би означавало, че Путин е постигнал целта си"

По-рано Москва обяви, че руските лекари не са открили токсични вещества в организма на Навални, преди той да бъде транспортиран до Германия, като добави, че Берлин не е предоставил доказателства в подкрепа на твърденията си, че състоянието на Навални е резултат от отравяне с бойното отровно вещество.

Навални се разболя тежко по време на полет от Сибир до Москва на 20 август. След това беше настанен в болница в сибирския град Омск. Два дни по-късно по настояване на семейството му беше откаран на лечение в берлинската болница "Шарите". 

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Руският опозиционер коментира, че е далеч от пълно възстановяване