Критикът на Кремъл Алексей Навални обеща да се върне в Русия веднага след като се възстанови напълно от отравянето си, като настоя, че няма да достави удоволствието на президента Владимир Путин да живее в изгнание.

"Да не се завърна би означавало, че Путин е постигнал целта си. А сега моята работа е да остана човекът, който не се страхува", изтъкна той пред германското списание "Шпигел" в първото си интервю за медиите след като изпадна в кома през август.

"Няма да дам на Путин подаръка да не се завърна в Русия", каза той и добави, че "задачата е да вляза във форма възможно най-скоро, за да мога да се върна".

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Навални обвини Путин, че стои зад отравянето му

Това обяви той пред "Шпигел"

В интервюто, продължило почти два часа, 44-годишният руски опозиционер разказва тревожни подробности за срива си при полета от Томск до Москва, след като е бил отровен, както твърди Западът, с нервнопаралитичното вещество "новичок", създадено по времето на Съветския съюз.

Той уточни, че е казал на екипажа на самолета, че е бил отровен, преди да падне на пода.

"Тогава чух гласове, които ставаха по-меки, жена призоваваше: Не припадай сега! Но след това се случи. Знаех, че съм мъртъв. Едва по-късно разбрах, че греша", отбеляза още Навални.

Въпреки мъчителния си опит, той каза, че ще продължи с дейността си, когато се върне в Русия.

В Русия убеждават: Путин "спаси" живота на Навални

В Русия убеждават: Путин "спаси" живота на Навални

Навални работел за западните специални служби

"Ще продължавам да пътувам през руските краища, ще отсядам в хотелите и ще пия водата, която е в стаите. Какво мога да направя иначе? Човек не може да направи много, за да се противопостави на невидимите убийци на Путин", коментира Навални. 

Засега той остава в Берлин със съпругата и сина си, докато преминава през дългия процес на рехабилитация.

"Правя разходки в парка сутрин, това са моите задачи, след това правя някои упражнения с моя лекар, след това вечер пак ходя", разясни руският опозиционер.

Той също така е започнал да жонглира с топка, уточни той, "за подобряване на координацията, така че ръцете да се движат в същата посока като очите".

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Руският опозиционер коментира, че е далеч от пълно възстановяване

Навални беше евакуиран за лечение в Берлин, след като през август се разболя по време на полет до Москва след предизборно пътуване в подкрепа на кандидати на опозицията за местните избори.

Критикът на Кремъл беше изписан преди малко повече от седмица от берлинската болница "Шарите", където се лекуваше.

Германия, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че токсикологичните изследвания са показали, че е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок".

Франция и Швеция независимо потвърдиха констатациите на Германия.

Кремъл категорично отрече обвиненията за участие и обвини Запада в предприемането на дезинформационна кампания във връзка с болестта на опозиционния лидер. Вместо това Русия постоянно лансира обстоятелството, че руските лекари не били открили токсични вещества при изследванията на Навални. 

Банковите сметки на Навални са замразени

Банковите сметки на Навални са замразени

Апартаментът му в Москва е конфискуван