Банковите сметки на руския опозиционен политик Алексей Навални са замразени, а апартаментът му в Москва е конфискуван по съдебен иск, докато той се възстановява от предполагаемо отравяне в берлинска болница, съобщи в четвъртък неговият говорител Кира Ярмиш, съобщава "Ройтерс".

"Това означава, че апартаментът не може да бъде продаден, дарен или ипотекиран", обяснява Ярмиш.

Навални беше откаран от Русия до Берлин миналия месец, след като се разболя при вътрешен полет в Сибир. Западът поиска обяснение от Кремъл, който отрече да е замесен в инцидента и заяви, че все още не е видял доказателства за престъпление.

Ярмиш коментира, че активите на Навални са запорирани на 27 август поради дело, заведено от кетъринг компания в Москва. Руски съд през октомври 2019 г. осъди Навални и неговите съюзници да заплатят 1,4 милиона долара обезщетение за клевета на московската кетъринг компания Schoolchild

Съдът заяви, че Навални, неговата Фондация за борба с корупцията (ФБК) и Любов Собол са причинили морални щети и трябва да изтрият видео, в което те поставят под въпрос качеството на храната.

"Общо съдът реши да вземе 1,14 милиона долара от Навални, Собол и ФБК", каза Ярмиш в четвъртък. "Това е сумата, която се изчислява като пропусната печалба за московското училище заради загуба на договор за осигуряване на храна."

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Руският опозиционер коментира, че е далеч от пълно възстановяване