Международният надзорен орган за химическо оръжие заяви, че е готов да изпрати експерти, които да помагат на Русия по делото на опозиционния лидер Алексей Навални, който според Германия е отровен с международно забранен нервен агент, съобщава "Ройтерс".

В Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) е получено предложение от Русия да разгледат възможността за изпращане на експерти от организацията в Русия, които да работят с руски специалисти по инцидента с Навални.

Германия не може да разследва отравянето на Навални

Германия не може да разследва отравянето на Навални

Има безспорни доказателства, че е използван "Новичок"

На 2 октомври генералният директор на ОЗХО Фернандо Ариас отговаря на това искане с писмо, адресирано до постоянния представител на Русия в организацията. В това писмо се казва, че "Техническият секретариат е готов да предостави необходимата експертиза и експертната група може да бъде изпратена в кратки срокове".

В документа генералният директор на ОЗХО иска също да изясни какъв вид помощ очаква руската страна в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие (КХО) и решенията на ръководните органи на организацията.

Ариас благодари на Русия "за нейното доверие в независимостта и компетентността на техническия секретариат на ОЗХО да съдейства на участващите държави в изпълнението на КХО и да установи обстоятелствата около инцидента с възможното използване на химическо оръжие".

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Германия се опитвала да "размътва водите"