Държавите-членки на ЕС постигнаха политическо споразумение да наложат санкции на онези, които според общността са отговорни за отравянето на Алексей Навални. Това заяви в понеделник ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург, съобщават "Ройтерс" и ТАСС.

"Постигнато е политическо споразумение за прилагане на предложението на Франция и Германия за налагане на санкции по инцидента с Навални. Това ще бъде направено от техническите групи на Съвета на ЕС".

В същото време дипломатът подчерта, че тази ситуация не може да определи отношенията между Европейския съюз и Русия. Борел планира да обсъди с Лавров ситуацията в отношенията между Русия и ЕС.

"Трябва да увеличим подкрепата за руското гражданско общество и защитата на правата на човека и да продължим да изграждаме мостове между нашите народи", каза той.

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Дава пример с главния диригент на Мюнхенската филхармония - привърженик е на Путин

"Всеки случай изисква отделно решение. Санкциите са свързани с определена тема - отравянето на Навални. Но има различни аспекти в отношенията ни с Русия. Ние налагаме санкции по конкретен случай, но в същото време трябва да говорим за изпълнението на Минските споразумения, да си взаимодействаме, когато имаме интереси. Всички тези въпроси остават", коментира Борел.

Германският външен министър Хайко Маас заяви пред репортери, когато пристигна на срещата по-рано в понеделник, че отравянето не може да "остане без последствия".

"Франция и Германия предлагат налагане на санкции срещу определени хора", каза Маас.

Дипломати от ЕС заявиха пред "Ройтерс", че сред 27-те външни министри има широка подкрепа за замразяване на активи и забрани за пътуване на няколко служители на руското военно разузнаване.

Не се очаква санкциите да бъдат одобрени незабавно, тъй като правните текстове трябва да бъдат изготвени и изчистени от експертите на 27-те държави от ЕС.

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Ново напрежение между страните във връзка с отравянето