Руски агенти провели втори опит за убийство на опозиционера Алексей Навални преди да бъде транспортиран в Берлин. Това пише британският вестник "Тайм".

Путин: Отравянето на Навални не е достатъчно за разследване

Путин: Отравянето на Навални не е достатъчно за разследване

Няма официални материали. Какво трябва да направим?

Източници от западни разузнавателни служби са разкрили пред вестника, че втора доза от новичока е била дадена на Навални преди да бъде откаран в Берлин за лечение.

Критикът на Кремъл заболя внезапно по време на полет от Сибир за Москва, след като е бил отровен с новичок. Пилотът на самолета направил извънредно кацане в град Омск, което е позволило намесата на парамедици, които са поставили на Навални атропин - противоотрова. Вярва се, че антидотът може да е попречил на втория опит за убийство.

ОЗХО се готви да посети Русия, разследва инцидента с Навални

ОЗХО се готви да посети Русия, разследва инцидента с Навални

ОЗХО потвърждава, че в кръвта на Навални са открити токсични вещества

"Този антропин е спасил живота му", коментира пред вестника Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командир, отговорен за химическите оръжия в британската армия.

Изданието пише, че руските служби вероятно са повлияли на лекаря, който е лекувал Навални в Омск, който по-късно обяви, че опозиционерът вероятно има проблем с метаболизма и не е свързано с отравяне.

Източници от германските служби вярват, че руските агенти са използвали тази възможност за втора атака, като целта е била Навални да бъде убит преди да пристигне в Берлин.

Москва отрича да е замесена в отравянето на Навални.

Преди дни президентът на Русия Владимир Путин заяви, че отравянето на Алексей Навални, което едва не му струва животът, не е причина за провеждане на разследване.

Кремъл мълчи, че Путин и Меркел са обсъдили Навални

Кремъл мълчи, че Путин и Меркел са обсъдили Навални

Те също са разговаряли за Нагорни Карабах и Украйна

Германия, Франция и Великобритания обвиняват руското правителство за отравянето на критика на Кремъл с новичок. Кремъл многократно отхвърля обвиненията и дори някои топ представители отбелязаха, че Навални може да е отровен в Германия, където бе откаран за лечение от Сибир през август.

44-годишният Навални директно обвинява Путин, че стои зад отравянето. Той обеща да продължи с кампанията си в Русия. Опозиционерът продължава да се възстановява в Германия след лечение в берлинска болница.

ЕС наложи санкции на шестима заподозрени за отравянето, включително и на шефа на руската Федерална служба за сигурност.