Директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия Александър Бортников, първият заместник-началник на кабинета на президента на Руската федерация Сергей Кириенко и още четирима високопоставени служители са включени в черния списък със санкции на ЕС по отношение на Русия във връзка с отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Това се казва в резолюция на Съвета на ЕС, публикувана в четвъртък в Официален вестник на Европейския съюз.

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

Санкциите са срещу шестима души и една компания

В списъка на санкциите е включен и Държавният изследователски институт по органична химия и технологии (ГосНИИОХТ) на Русия, с който на предприемачите от Европейския съюз е забранено да поддържат каквито и да било отношения.

"Въведени са лични ограничителни мерки срещу директора на ФСБ Александър Бортников, първия заместник-началник на кабинета на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, ръководителя на отдела за вътрешна политика на руския президент Андрей Ярин, заместник-министрите на отбраната Алексей Криворучко и Павел Попов, както и президентския пратеник в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло", се казва в документа.

Въведените ограничения предвиждат забрана за влизане в ЕС и замразяване на всякакви техни финансови активи в европейските банки.

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС засилва подкрепата за руското гражданско общество