Западните специални служби са заключили, без да го обявяват публично, че руският опозиционен лидер Алексей Навални е бил отровен от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, като всъщност сочат с пръст към Кремъл за разпореждане на покушението.

Твърдото заключение е било споделено между Лондон, Берлин и Париж, наред с други, и подкрепя решението на Великобритания и Европейския съюз през тази седмица да наложат санкции включително на началника на ФСБ Александър Бортников, пише британското издание "Гардиън".

ЕС санкционирал шефа на ФСБ, приближени на Путин, заместник-министри на отбраната

ЕС санкционирал шефа на ФСБ, приближени на Путин, заместник-министри на отбраната

Заради отравянето на Навални

Европейските лидери побързаха да обвинят руската държава, че е отговорна за отравянето на Навални през август, но остават неохотни да обвиняват открито руската спецслужба, която смятат за отговорна, или самия руски президент Владимир Путин.

Източници от западните специални служби обаче са уверени, без да го изказват публично, относно обвиняването на ФСБ, въпреки че твърдението е трудно за проверка.

Кремъл многократно отрече каквото и да било участие. Той предложи различни обяснения за болестта на Навални, включително твърдението, че той се е отровил сам като рекламен трик.

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Това било умишлена неприятелска стъпка към Русия

Навални се разболя на 20 август, докато се намираше в самолет, пътуващ за Москва. Той изпадна в кома и самолетът аварийно кацна в Омск. Три дни по-късно той беше откаран със самолет в Берлин за спешно лечение и впоследствие се възстанови частично.

Опозиционният лидер обвини Путин, че "стои зад престъплението". В неотдавнашно интервю той каза, че само две руски агенции биха могли да го изпълнят - ФСБ на Бортников или външната разузнавателна служба СВР, ръководена от Сергей Наришкин. "Това беше направено, разбира се, абсолютно, според заповедите на Путин", каза той.

Навални уточни, че е бил отровен с нервнопаралитичното вещество от съветската епоха новичок в хотелската си стая в Томск и се е разболял около три часа по-късно. Следи от новичок бяха открити върху бутилка вода до леглото, въпреки че Навални отбеляза, че не знае как точно е било направено.

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС засилва подкрепата за руското гражданско общество

Той подчерта, че само държавен орган може да разполага с новичок, който е разработен през последните години на Студената война в тайна съветска лаборатория. Бортников или Наришкин трябва да са издали заповед, призоваваща за прилагането на "активни мерки", като Путин се е подписал на нея, допълни Навални.

Двамата източници посочват, че смятат, че отравянето е извършено от Втората служба на ФСБ (СЗКСиБТ), отговорна за борбата с тероризма, екстремизма и вътрешнополитическите заплахи от името на Кремъл. Те предполагат, че операцията не е била предназначена да убие Навални, а да му изпрати еднозначно предупреждение и да го принуди да заживее в изгнание.

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Русия отвърна остро на Германия за Навални, обвини я в "пропагандна атака"

Ново напрежение между страните във връзка с отравянето

Източниците, които са говорили пред центъра "Досие", базирано в Лондон разследващо звено, основано от Михаил Ходорковски, са казали, че изборът на новичок е бил умишлен. ФСБ контролира голямо разнообразие от отрови, много от които са неизвестни. Ако са искали да убият Навални, можеха да го направят, подчертали източниците.

Андрей Солдатов, експерт по руските специални служби, настоя, че участието на СЗКСиБТ е "напълно правдоподобно". Тази служба на ФСБ е оглавявана от генерал Алексей Седов, бивш офицер от КГБ от Санкт Петербург. Той познава Путин от 1990-те години, като се твърди, че му е дългогодишен довереник.

Въпросната Втора служба на ФСБ е създадена по модела на Пето управление на КГБ. По времето на комунизма идеологическият отдел наблюдаваше интелектуалците дисиденти. Тези дни в неговата компетентност влиза отдел за борба с тероризма, за който се твърди, че е замесен в извънсъдебни убийства в Северен Кавказ.

В началото на октомври Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) потвърди, че Навални е бил отровен с новичок, който може да причини инфаркт или задушаване, ако бъде приложен в достатъчно голяма доза.

Германия нарушавала международните си задължения, несподеляйки информация с Русия за Навални

Германия нарушавала международните си задължения, несподеляйки информация с Русия за Навални

Това обяви Сергей Лавров

Същата отрова беше използвана срещу Сергей и Юлия Скрипал в английския град Солсбъри. Според британското правителство двама убийци под прикритие, работещи за руското военно разузнаване (ГРУ), са намазали новичок върху дръжката на вратата на дома на Сергей Скрипал. Двамата от семейство Скрипал, които оцеляха, бяха лекувани с антидота атропин, който беше използван и при Навални.

Жена от Солсбъри, Даун Стърджис, почина два месеца по-късно, след като напръска отровата, скрита в бутилка парфюм, върху китките си.

Тази седмица британското външно министерство заяви: "Великобритания и нейните партньори се съгласиха, че няма друго правдоподобно обяснение за отравянето на г-н Навални освен руско участие и отговорност."

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

Германия и Франция обвиниха Русия за отравянето на Навални

До момента Русия не е предоставила правдоподобно обяснение

Външните министри на Франция и Германия многократно използваха почти идентичен език, оплаквайки се този месец, че Русия не е предприела пълно разследване и че "Русия досега не е предоставила достоверно обяснение".

Вчера ЕС и Обединеното кралство обявиха санкции срещу Бортников и още петима висопоставени руснаци, които според тях стоят зад "опита за покушение" срещу Навални. Активите на Бортников ще бъдат замразени и има забрана за пътуване в ЕС и Великобритания.

Санкционирани са също Сергей Кириенко, първият заместник-началник на канцеларията в администрацията на Путин; Андрей Ярин, друг представител на Кремъл; Алексей Криворучко и Павел Попов, и двамата заместник-министри на отбраната; и Сергей Меняйло, президентски пратеник в Сибирския федерален окръг, където Навални се разболя.

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Навални настоява ЕС да удари със санкции олигарси, близки до Кремъл

Дава пример с главния диригент на Мюнхенската филхармония - привърженик е на Путин

Друг субект, Държавният изследователски институт по органична химия и технологии (ГосНИИОХТ) в Москва, също е в черния списък. Институтът разработва бойни отровни вещества.

Това не е първият път, в който се налагат санкции на ФСБ, службата, която Путин оглавява през 1998-99 г., преди да стане министър-председател и президент. След отравянето на Александър Литвиненко в Лондон през 2006 г. с радиоактивна чаша чай, правителството на Тони Блеър прекъсна всякакво сътрудничество.

Публично разследване за убийството на Литвиненко от 2015-16 г. стигна до заключението, че Путин "вероятно е одобрил" операцията заедно с тогавашния шеф на ФСБ Николай Патрушев. Установено е, че двамата мъже, извършили отравянето, Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, нямат личен мотив да убият Литвиненко и изпълняват заповедите на ФСБ.

Франция и Германия ни изнудват за Навални, скочи Москва

Франция и Германия ни изнудват за Навални, скочи Москва

Франция и Германия изглежда водят "антируска коалиция"