Кремъл съжалява за решението на Европейския съюз да наложи санкции срещу няколко руски високопоставени официални лица по казуса с отровения руски опозиционер Алексей Навални, нещо, което показвало "липса на логика". Това обяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от руските медии.

"За наше най-дълбоко съжаление това е умишлена неприятелска стъпка към Русия. Съветът на ЕС наруши отношенията със страната ни с това. Москва несъмнено ще анализира ситуацията и ще действа според своите интереси", предупреди Песков.

ЕС санкционирал шефа на ФСБ, приближени на Путин, заместник-министри на отбраната

ЕС санкционирал шефа на ФСБ, приближени на Путин, заместник-министри на отбраната

Заради отравянето на Навални

Той добави, че "тъжното в това е, че е невъзможно да се види някаква логика в това решение, абсолютната липса на логика е това, което вероятно го прави още по-лошо, това решение на Съвета на ЕС".

"Като цяло решението да се направят отношенията между ЕС и Москва зависими от човек, когото Европа смята за лидер на някаква опозиция, е непростимо", подчерта говорителят.

Изявлението идва часове след като ЕС публикува официален указ, с който налага санкции на ръководителя на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), първия заместник-началник на президентската администрация и няколко други високопоставени руски длъжностни лица по казуса с Навални.

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

Санкциите са срещу шестима души и една компания

Санкциите влизат в сила от днес и са насочени конкретно към първия заместник-началник на кабинета на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, директора на ФСБ Александър Бортников, както и към двама заместник-министри на отбраната Павел Попов и Алексей Криворучко.

Освен това санкциите бяха наложени на шефа на Дирекцията за вътрешна политика на президента Андрей Ярин, пълномощният представител на руския президент Сергей Меняйло за Сибир и Държавния научноизследователски институт по органична химия и технологии (ГосНИИОХТ).

Институтът беше санкциониран, тъй като ЕС обвини ГосНИИОХТ, че е отговорен за създаването на бойното отровно вещество "новичок", което е било използвано срещу Навални.

Вчера руския външен министър Сергей Лавров се зарече, че Москва ще отмъсти срещу санкциите на ЕС по казуса "Навални", обвинявайки също така Германия, че не е "предоставила никакви факти, свързани с предполагаемото отравяне на опозиционера, въпреки всичките си международни правни задължения".

"Ще отвърнем. Да, това е дипломатическа практика, но това е и дипломатически отговор ", подчерта Лавров.

Песков: Русия може да танцува танго, но то е за двама, Западът танцува с берлинския пациент

Песков: Русия може да танцува танго, но то е за двама, Западът танцува с берлинския пациент

Лавров: Русия няма да се унижава, ЕС знае какво не може без Русия, а Турция е близък партньор, не стратегически съюзник