Русия е за продължаване на конструктивен диалог със Запада, но досега не е срещнала разбиране и "невъзможно е да танцуваме танго" сами, коментира Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Кремъл вижда необходимостта и полезността на този диалог и Кремъл винаги е подкрепял възобновяването и продължаването на този конструктивен диалог, основан на взаимно уважение. Но, колкото и тривиално да е, невъзможно е да танцувате танго сам", обясни говорителят на руския президент.

Според Песков "Русия не беше инициатор за ограничаване" на диалога със западните партньори във всички възможни области. "Очевидно е, че именно Русия не среща разбиране в опитите си да възобнови по някакъв начин този диалог и очевидно е, че Русия със сигурност не е готова да се изправи срещу отношението, с което се сблъскваме на фона на инцидента с берлинския пациент (Алексей Навални б.р.)", добави той.

На въпрос да коментира изявлението на руския външен министър Сергей Лавров, което редица медии интерпретираха като изявление за възможността за прекратяване на диалога с Европейския съюз, Песков отбеляза, че думите на министъра на външните работи не се нуждаят от допълнителни коментари.

"Нашата външна политика се формира и формулира от държавния глава ..., но основните ръце при осъществяването на тази външна политика са именно Министерството на външните работи и министърът на външните работи", подчерта Песков.

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

Санкциите са срещу шестима души и една компания

В същото време външният министър Сергей Лавров коментира, че отношенията с ЕС едва ли ще бъдат добри в близко бъдеще. Той отбеляза, че Русия е заинтересована да запази своите икономически интереси в отношенията с ЕС, но не възнамерява да се унижава.

Той отбелязва, че Франция запазва механизми, заедно с Руската федерация, на общи подходи по въпросите на стратегическата сигурност в Европа.

Според Лавров върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жосеп Борел много добре разбира, че много въпроси от интерес за ЕС са трудни за решаване без Русия.

Лавров е убеден, че е възможно политическо уреждане в Нагорни Карабах. Той смята, че военните на конфликтните страни трябва незабавно да организират срещи, за да се споразумеят за режим на прекратяване на огъня.

Според него руският президент Владимир Путин е проследил разговорите между външните министри на Русия, Азербайджан и Армения за разрешаване на ситуацията и е допринесъл за решаващия момент на дискусията.

Министърът вярва, че руските военни наблюдатели могат да бъдат включени в механизма за наблюдение на прекратяването на огъня в региона. Русия не е съгласна с позицията на Турция по Нагорни Карабах относно възможността за военно решение.

Русия вижда Турция като близък партньор, а не като стратегически съюзник, добави той.

Според външния министър западните страни се опитват да извадят Русия от равновесие не само чрез пряк натиск, но и чрез нарушаване на баланса по границите. Той заяви, че дестабилизацията по границите на Руската федерация е част от кампания за ограничаване и подкопаване на икономическите, политическите и технологичните възможности на страната.

Лавров смята, че Русия трябва да вижда обективната политическа ситуация в съседните държави, но не и да действа по методите на САЩ. Според него Западът се опитва да създаде "абсцес в постсъветското пространство" в Молдова.

Руският външен министър заяви, че САЩ се опитват да разрешат конфликта в Либия в свой интерес, отслабвайки влиянието както на Русия, така и на Турция. Според него петролният фактор играе "важна роля" в ситуацията в Либия.

Лавров смята, че руско-американските отношения няма да се променят драстично след изборите в САЩ. В същото време той отбеляза, че не знае дали може да има още по-голямо охлаждане на двустранните отношения. Губещата страна вероятно все още ще обвинява Русия за намеса в изборите в САЩ.

Лавров нарече изявленията на САЩ за готовността на Русия да замрази ядрените си арсенали безскрупулни и нечистоплътни.

Относно Навални, Москва ще отговори огледално на антируските санкции на ЕС. Според него ситуацията около Навални е придружена от множество несъответствия и абсурди, Русия ще продължи да настоява Германия да изпълни законовите си задължения по този въпрос.

Решенията на страните за експулсиране на руски дипломати отразяват податливостта на тези държави към русофобски тенденции, каза Лавров. Според него това позволява на Москва да направи извод за "надеждността" на такива партньори.

За кризата в Беларус и Украйна той обясни, че Западът използва "неподходящи средства" в опит да оспори резултатите от президентските избори в Беларус, каза Лавров. Правоприлагащите органи на републиката трябва да действат в рамките на закона и да реагират пропорционално. Според него Русия няма пречки за комуникация с опозицията на други държави, но не трябва да има призиви от тяхна страна за насилствено сваляне на конституционния ред.

Външният министър заяви, че е изпратил доста писма до колегите си от Франция и Германия във връзка с действията на Киев, които противоречат на Минските споразумения за уреждане на проблема в Донбас.

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

САЩ обявиха, че имат принципна договореност с Русия за Нов СТАРТ, Москва отрече

Нов СТАРТ е последният голям ядрен договор