Европейският съюз иска да има добра комуникация и сътрудничество с Русия. ЕС държи каналите за комуниация с Русия да са отворени.

Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Лавров убеден, че германските лекари не са открили доказателства, че Навални е бил отровен

Германия се опитвала да "размътва водите"

Това се казва в изявлението на Европейската служба за външна дейност.

Припомняме, че по-рано Лавров заплаши във вторник, че страната му може да преустанови диалога с Европейския съюз, след като външните министри на Брюксел се договориха за нови санкции срещу Москва заради отравянето на Алексей Навални.

"Хората, които са отговорни за западната външна политика не разбират необходимостта от взаимно уважителен диалог, вероятно ще трябва да спрем диалога с тях за известно време".

"Особено след като Урсула фон дер Лайен казва, че геополитическото сътрудничество със сегашните руски власти не работи. Така да бъде, щом това искат", каза Лавров на сесия на дискусионния клуб Валдай.

Лавров счита, че е време Русия да прекрати диалога с "неуважителния" ЕС

Лавров счита, че е време Русия да прекрати диалога с "неуважителния" ЕС

"Така да бъде, щом това искат" западните политици

"Европейският съюз активно следва пътя на САЩ, разчитайки все повече на заплахи и санкции. Създадени са два механизма за наказване на тези, които използват химическо оръжие - според ЕС, и тези, които нарушават правата на човека - отново според ЕС", каза Лавров.

В интервю за "Шпигел", Навални обвини руския президент Владимир Путин, че стои зад отравянето му. Кремъл нарече изявлението му "изключително обидно и неприемливо".