Европейският проект за мултикултурализъм претърпя фиаско и в Русия този формат се оформи сам по себе си, обясни руският президент Владимир Путин.

Според него на безмислените обиди към чувствата на вярващите винаги трябва да се отговаря, но не и агресивно. В Русия никой не допуска обидни атаки срещу представители на различни религии, това може да унищожи страната.

Този проект на мултикултурализма претърпя "колапс, което мнозина, призоваващи за този проект и за неговото изпълнение, бяха принудени да признаят. Но у нас той се е развил сам по себе си през вековете и ние ценим много това", каза Путин.

Путин: Надпреварата във въоръжаването започна с оттеглянето на САЩ от договори

Путин: Надпреварата във въоръжаването започна с оттеглянето на САЩ от договори

Русия вече работи върху "противоотрова" на бъдещи хиперзвукови оръжия на други страни

"Културата на взаимоотношения между представители на различни религии, между другото, не само религии, но и атеисти, се е развивала у нас от векове и затова, слава Богу, никой не допуска подобни обидни атаки срещу представители на определени религии".

Путин заяви, че Русия е "бяла и пухкава" в сравнение със Запада. Руските военни разходи са много по-ниски от тези в западните страни. Страната отдавна се стреми към приятелство със западните си партньори, но трябва да вземе мерки и да реагира съответно, ако не бъдат изпълнени уверенията за неразпространение на НАТО на изток.

Според него, позицията на САЩ и Украйна относно прославянето на нацизма загрозява тези страни.

Путин заяви, че на беларусите трябва да се даде възможност спокойно да решават вътрешнополитическите въпроси без външна намеса. Той е сигурен, че белоруската опозиция се подкрепя от чужди сили.

Путин: Руската армия е от най-ефективните

Путин: Руската армия е от най-ефективните

Той не е решил дали да се кандидатира през 2024 г., не дели лидерите на добри и лоши, а "Северен поток 2" е добър за Германия

"Вече много пъти съм говорил по този въпрос. Изхождам от факта, че е необходимо да се даде възможност на белоруския народ да се справи с проблемите си в страната, да ги реши. И Лукашенко много пъти се изказа по този въпрос. Съгласен съм с него, че това трябва да се направи в спокойна, ритмична атмосфера".

В същото време Путин обясни, че Лукашенко е инициирал изменения в конституцията. "Това, което виждаме сега, за съжаление е намеса, информационна, политическа, финансова подкрепа за опозицията от чужбина. Нищо добро никога не идва от чужбина."

От гледна точка на международното право Нагорни Карабах е част от Азербайджан, каза Путин. Президентът отбеляза също, че ситуацията в региона излезе извън контрол не поради външна намеса.

Путин определи отношенията си с президента на Китай Си Дзинпин като "бизнес и доверие".

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Путин: Ако Русия искаше да отрови Навални, той щеше да е мъртъв

Ако Западът има данни за химическо оръжие да ги предостави и Русия ще разследва

Според него Москва и Пекин имат еднакви интереси в много области. "Може би е така или може би вибрациите на лично ниво са допринесли за факта, аз имам преди всичко делови, но в същото време отношения изпълнени с доверие с президента на Китайската народна република", отбеляза Путин. 

Русия ще продължи да изгражда подкрепа за Донбас. "Ние, Русия, както подкрепихме Донбас, ще продължим да го подкрепяме. Дори ще увеличим подкрепата си за Донбас. Това важи и за подкрепа за производството, и за решаването на социални въпроси, и за инфраструктурния характер на проблемите и т.н. Така че ще продължим в тази посока".

"Ние без всякакво съмнение, можете да бъдете спокойни... разбираме сложността на ситуацията, която се е развила в Донбас. И отново повтарям - не само ще продължим да помагаме по хуманитарната линия, но ще продължим да го правим и чрез пряко сътрудничество."

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Русия не се меси във "великата нация САЩ", но външни лица ще опитат да се месят в Русия