Руската армия е една от най-ефективните в света, заяви руският президент Владимир Путин в четвъртък на годишната си пресконференция.

"Като се има предвид състоянието на армията през 1993 г., възможно ли бе да се говори за неприкосновеност на територията на Руската федерация. Нямаше да използваме ядрени оръжия, нали. И нашите конвенционални въоръжени сили на практика се сринаха. За борба с международния тероризъм в Кавказ, 50 хиляди боеспособни не можеха да бъдат събрани от цялата страна, а армията беше повече от един милион души", обясни той.

"Сега ситуацията е различна, сега дори нашите противници вече казват: Да, има по-малко от тях, но те са станали много по-ефективни. Една от най-ефективните армии в света в Русия днес".

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Путин: Хвалещият се с хуманност Запад не трябва да налага санкции в пандемия

Русия не се меси във "великата нация САЩ", но външни лица ще опитат да се месят в Русия

Путин заяви, че не разделя лидерите на други държави на добри и лоши, но работи с тях, за да постигне най-добрия резултат за Русия. Той обясни, че често не е съгласен с Ердоган, но турският лидер "държи на думата си и не маха с опашка".

"Няма добри или лоши. Има национални интереси. Не деля на добри или лоши, работя с всички в интерес на постигането на максимален резултат за Русия. Къде трябва, направим някои компромиси, а някъде трябва да настояваме за нашата позиция. Всичко останало е контрапродуктивно."

Изпълнението на стратегическите цели, пред които е изправена Русия, няма да се забави, въпреки че пандемията направи някои изменения в тези планове. "Нашите стратегически цели не са изчезнали никъде, не се отлагат", подчерта той.

В същото време Путин отбеляза, че "разбира се, коронавирусната инфекция наложи изменения". Той обясни, че някои програми, включително развитието на първичното здравеопазване, трябва да бъдат изместени. "Нуждаехме се от източници, за да разрешим бързо въпросите, свързани с борбата с коронавирусната инфекция, с подкрепата на гражданите на страната, с подкрепата на засегнатите сектори на икономиката", каза президентът.

Путин заяви, че "Северен поток 2" е абсолютно печеливш проект за Германия. Президентът изрази надежда, че новата администрация на САЩ ще зачита интересите на Европа при изграждането на "Северен поток 2".

Путин разкрива, че планира да намали броя на хората, живеещи под линията на бедността, наполовина до 2030 г. "Планът е да се намали броят на живеещите под прага на бедността от 13,5 процента днес на 6,5 процента".

Той все още не е решил дали да се кандидатира отново за президент през 2024 г. и подчерта, че "формално, такова разрешение има от хората". "Да го направя или да не го направя, ще видя".

Говорейки за това какво трябва или не трябва да се прави в рамките на измененията в конституцията, Путин отбеляза, че има едно универсално правило по този въпрос. "Отговаряйки на този въпрос, трябва да разберете дали това, което правим, ще работи за доброто на страната или не. Ако не, значи не си струва, но ако го прави, значи си заслужава да го направите".

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни
Обновена

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни

Спадът на БВП е с 3,6% - по-малко от САЩ и всички водещи държави в Европа