Руският президент Владимир Путин критикува западните страни в четвъртък, подчертавайки, че "страните, които се хвалят с хуманната си реакция" на пандемията, трябва да се въздържат от налагане на санкции срещу други държави, тъй като санкциите възпрепятстват способността им да реагират на кризата.

На въпрос, кой е главният виновник за пандемията COVID-19, Путин заяви, че "посочването с пръст" е грешен подход, въпреки че "някои от западните страни правят това" и подчерта, че светът трябва да действа заедно и да се справи съвместно със здравната криза.

Отговаряйки на въпрос дали руското разузнаване има някаква информация за "истинския произход", Путин се пошегува, че "им е дал някои указания", но добави, че не е в състояние да сподели нито констатации в момента.

Путин: Все още не съм се ваксинирал, ще го направя, когато ми позволят

Путин: Все още не съм се ваксинирал, ще го направя, когато ми позволят

Путин е "гражданин, който спазва закона", слуша другите граждани, "за да живеем по-добре"

Русия никога не се е намесвала във вътрешните работи на "великата нация САЩ", обясни Путин, попитан дали "руски хакери" са участвали в президентските избори в САЩ.

Путин е уверен, че външни лица ще се опитат да се намесят в руските избори през 2021 г., но Русия се готви за това.

"Разбира се, те ще се опитат да се намесят, те правят това през цялото време. И не само на нашите избори, практически по целия свят. Това е глобална политика - както бази по света, така и намеса по света. Ние знаем това, подготвяме се за това".

Русия вече е безпрецедентно отворена за наблюдатели на избори и ще засили тази област, за да постигне основното - уважението на гражданите към изборните резултати.

"Разбира се, ние сме отворени за сътрудничество с нашите партньори, отворени за международни наблюдатели, вероятно изобщо няма такава откритост никъде по света", отбеляза той, като също така обърна внимание на разширяването на възможността за наблюдение на избори за представители на руски обществени организации, партии и средства за масова информация.

"Несъмнено ще изградим тази област от нашата работа, за да постигнем основното. И най-важното е, че самите граждани на страната ни са уверени, че изборите се провеждат открито, прозрачно и резултатите от тях заслужават уважение".

Руски хакери никога не са се намесвали, това са диви предположения, целящи да нарушат двустранните отношения със САЩ. Путин се надява, че Байдън ще реши проблемите в отношенията на САЩ с Русия.

Относно отравянето на Навални, според руския президент, "информационната война продължава". Навални е "подкрепен" от разузнавателните агенции на САЩ, според руското разузнаване. Целият инцидент с Навални служи само за "легитимиране на материали, предоставени от американските агенции".

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни
Обновена

Путин: Русия се справя по-добре с COVID от други страни

Спадът на БВП е с 3,6% - по-малко от САЩ и всички водещи държави в Европа