Специален отряд под прикритие, работещ за руската тайна служба ФСБ, е отровил опозиционния руски политик Алексей Навални през август, след като го е проследявал при множество предишни пътувания. Това обяви британският разследващ сайт Bellingcat, цитиран от "Гардиън".

Позовавайки се на "обемни" телекомуникации и данни за пътувания, Bellingcat съобщи, че спецотрядът тайно е проследявал Навални от 2017 г. Очевидно операцията е започнала, след като той обяви плановете си да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори.

Отрядът на ФСБ го е проследявал до повече от 30 дестинации с припокриващи се полети, уточняват Bellingcat. Възможно е за пръв път да са се опитали да го отровят през юли тази година, когато Навални пътува до Калининград за романтична почивка със съпругата си Юлия.

Руски агенти два пъти опитали да отровят Навални

Руски агенти два пъти опитали да отровят Навални

Този антропин е спасил живота му

По време на пътуването Юлия внезапно се е почувствала зле. Тя е седнала в крайбрежно кафене и с мъка е успяла да стигне обратно в хотела си. "Почувствах се по-зле от всякога в живота си", спомня си тя. На следващата сутрин тя се е била възстановила.

Месец по-късно Навални отлетя за Сибир като част от кампанията си, за да накара избирателите да подкрепят антикремълските кандидати на изборите за Държавната дума. Той изпадна в кома при полет от Томск за Москва. Самолетът кацна аварийно в Омск, където Навални беше лекуван в болница, преди да бъде откаран за лечение в Германия.

Германските лекари потвърдиха, че Навални е бил отровен с новичок, същото смъртоносно нервнопаралитично вещество, използвано от двама руски убийци срещу Сергей и Юлия Скрипал. Отравянето в английския град Солсбъри е дело на руското военно разузнаване (ГРУ), обяви британското правителство.

Русия нарече "булшит" британска публикация за второ отравяне на Навални

Русия нарече "булшит" британска публикация за второ отравяне на Навални

"Това е bullshit"

За разлика от това заговорът срещу Навални е извършен от ФСБ, твърди Bellingcat, възглед, споделян от западните правителства и специални служби. Разследващият сайт подчертава, че Русия не е прекратила програмите си за химическо оръжие, както твърди, а ги е скрила под прикритието на държавни институти.

Трима служители на ФСБ са пътували от Москва до Новосибирск заедно с Навални и след това са го последвали до Томск, уточнява Bellingcat. Поне още петима служители на ФСБ са подкрепили мисията. Някои са продължили към Омск, където Навални лежеше в кома на командно дишане.

Членовете на отряда са комуникирали помежду си по време на пътуването. Имало е внезапни пикове на активност малко преди отравянето, когато Навални напуска хотела си рано сутринта московско време и потегля към летището в Томск.

Позовавайки се на записи от телекоми и пътувания, Bellingcat посочва, че смята, че отравянето през август е било одобрено "в най-високите ешелони на Кремъл". Предполага се, че Русия е задействала програма за вътрешно убийство, използвана срещу Навални и други възможни жертви.

Путин: Отравянето на Навални не е достатъчно за разследване

Путин: Отравянето на Навални не е достатъчно за разследване

Няма официални материали. Какво трябва да направим?

През 2016 г. публично разследване стигна до заключението, че Путин и тогавашният директор на ФСБ "вероятно" са одобрили убийството с полоний на руския дисидент Александър Литвиненко. Литвиненко почина след поглъщане на радиоактивен чай, доставен в Лондон от двама оперативни служители на ФСБ.

Един от институтите, замесени в отравянето на Литвиненко, е Московският научно-изследователски институт № 2, NII-2. Той е известен също като Институт по криминалистика на ФСБ или по-разговорно като фабрика за отрови на КГБ. Осем членове на спецотряда на Навални са от института, разкрива Bellingcat, позовавайки се на данни от клетка за мобилни телефони.

Твърди се, че офицерите са действали от защитено съоръжение в института, ниска, мрачна, бежова сграда в югозападната част на Москва. Телефонните метаданни са поставили звеното на ФСБ в два допълнителни обекта, включително "секретно, силно защитено" поделение на ФСБ в северното московско предградие Митищи.

Конгресът призова Белия дом да наложи санкции за отравянето на Навални

Конгресът призова Белия дом да наложи санкции за отравянето на Навални

Приета е резолюция, която остро осъжда покушението...

Bellingcat твърди, че високопоставеният военен учен полк. Станислав Макшаков е ръководил тайната програма. Преди това Макшаков е работил в химически институт в затворения град Шихани-1. Тук съветските учени са разработили ново поколение смъртоносни нервнопаралитични вещества, включително новичок.

Останалите членове на предполагаемия отряд за отравяне на Навални са с различно минало. Някои са имали медицински степени, други са били експерти по химическо оръжие и специални операции. Пътували са, използвайки истинска и фалшива самоличност, в зависимост от задачата, са установили от Bellingcat.

Във видео, публикувано в YouTube, Навални определя опита на ФСБ да го убие като акт на "държавен тероризъм". Според него операцията може да бъде извършена само с личното одобрение на Путин. Президентът на Русия е издал заповед на шефа на ФСБ Александър Бортников, предположи Навални.

Русия подхвърля: Навални може да е отровен в Германия или в самолета за Берлин

Русия подхвърля: Навални може да е отровен в Германия или в самолета за Берлин

Без да посочва каквито и да е доказателства

Навални каза, че вече е разбрал предполагаемия мотив на Путин. Операцията за следене на ФСБ е започнала, когато Навални обяви, че ще се изправи срещу Путин на президентските избори. "Сега имаме злодея, причината, убийците и оръжието на убийството", подчерта той.

Той също така определи момента, в който може да е бил отровен. Навални каза, че вечерта преди да отлети от Томск обратно за Москва е пил коктейл в ресторанта на хотела. Той бил толкова "безвкусен", че го оставил след няколко глътки, каза той, и си легнал около полунощ.

През следващите 40 минути отрядът на ФСБ е комуникирал интензивно. "По това време бях вече отровен", обясни той, определяйки убийците, които не успяха да го убият, като" безпомощни идиоти".

 Навални: Нямам панкреатит, бях здрав при излитането от Томск

Навални: Нямам панкреатит, бях здрав при излитането от Томск

Пази изследванията си от последните години...

Кремъл вероятно ще отхвърли новото разследване на Bellingcat, разпространено днес заедно с руския сайт The Insider, както и германското списание "Шпигел", испанския вестник "Паис" и Си Ен Ен. Москва твърди, че няма доказателства, че Навалани е бил отровен, и добавя, че нямало какво да се разследва.

Миналия месец руският външен министър Сергей Лавров намекна, че Навални може да е бил отровен в самолета за Германия или след като е пристигнал в Берлин. Навални, който все още не се е върнал в Москва, преди това каза, че само ФСБ или неговият чуждестранен еквивалент СВР (Службата за външно разузнаване, б. р.) биха могли да извършат удара.

Въпреки официалните отричания, разследването поставя в изключително неудобно положение Москва, която през последните години имаше разкрити стотици свои тайни агенти. През 2018 г. Bellingcat идентифицира убийците от Солсбъри като Анатолий Чепига и Александър Мишкин. Двамата отлетяха от Лондон за Москва, използвайки истински паспорти с фалшиви имена.

Изглежда руските шпиони все още не са влезли в крак с цифровите технологии от 21-ви век, което прави движенията им лесни за проследяване. Спецотрядът за Навални е използвал евтини телефони за временна употреба, съобщава Bellingcat, но понякога заедно с обикновени телефони, които могат да бъдат проследени.

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Без обаче да отправят обвиненията публично