Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който беше отровен с нервно-паралитичното общество "новичок" е категоричен, че не страда от панкреатит - по-рано руските власти посочиха това заболяване като причина за внезапното влошаване на неговото здраве през август, което едва не отне живота му.

Самият Навални посочва, че всяка година си е правил профилактични прегледи и че е бил здрав в деня, когато изпадна в кома по време на полет от Томск за Москва.

Според руското вътрешно министерство, лекарите са го диагностицирали с панкреатит и не са потвърдили наличието на отрова в организма му, съобщи Дойче веле.

"На 20 август 2020 г. бях напълно здрав", пише Навални в Twitter. Той допълва, че пази изследванията си от последните няколко години.

Русия изключва отравяне на Навални, диагностицира панкреатит

Русия изключва отравяне на Навални, диагностицира панкреатит

Изключи констатациите на европейските лаборатории

Руските власти твърдят също, че съпругата му Юлия разказвала на руските лекари за неговите диети.

"Те просто й измислят думи", коментира опозиционерът.

"Уморих се да се смея. Какъв панкреатит? А после какво? Ще ми намерят лупус като в доктор Хаус?" - пише Навални.

Припомняме, лаборатории от три европейски страни и ОЗХО откриха в организма му следи от "новичок".

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Без обаче да отправят обвиненията публично

Алексей Навални загуби съзнание на 20 август на борда на самолета за Москва. След извънредно кацане в Омск ой беше приет в болница, а след два дни беше преместен в берлинската клиника "Шарите", въпреки отказите от страна на руските власти да го пуснат в чужбина. Тяхната теза беше, че състоянието му не позволява да пътува. Съпругата му се обърна към съда в Страсбург, който постанови че задържането му в Русия е незаконно.

Експерти от спецлаборатория на германските въоръжени сили направиха токсикологичен анализ на проби, взети от Навални, и откриха следи от нервно-паралитично вещество от групата на "новичок". Аналогични заключения направиха независимо една от друга лаборатории в Швеция и Франция, както и експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Москва отрича всички обвинения, без да представи логични обяснения.

На 15 октомври ЕС и Великобритания приеха санкции срещу Русия заради 15 октября ввели санкции заради отравянето на Навални.