Руските власти обявиха, че метаболитни проблеми и панкреатит са причинили разболяването на критика на Кремъл Алексей Навални през август, като изключиха констатациите на европейските лаборатории, че той е бил отровен с бойното отровно вещество новичок, информира "Франс прес". 

През август 44-годишният активист в борбата с корупцията се разболя тежко при полет от Сибир за Москва и в крайна сметка беше прехвърлен за лечение в Германия, където експертите установиха, че той е бил отровен със създаденото по времето на СССР нервнопаралитично вещество.

Нанокапсула на смъртта. От кого и къде може да е изработен новичокът за Навални

Нанокапсула на смъртта. От кого и къде може да е изработен новичокът за Навални

Радио Свобода, Bellingcat, Der Spiegel и The Insider публикуват съвместно разследване за отравянето на руския опозиционер и блогър Навални

Сибирският клон на руското вътрешно министерство заяви, че лекарите, лекували Навални в продължение на два дни, преди той да бъде откаран до Берлин, са потвърдили диагнозата си "нарушаване на въглехидратния метаболизъм и хроничен панкреатит".

"Диагнозата отравяне... не беше потвърдена", се казва в изявление.

Вътрешното ведомство добави, че по дрехите на Навални или по предмети, събрани от хотела или кафенето на летището в сибирския град Томск, където е бил видян преди полета, не били открити отровни вещества.

РБК: Путин уволни зам.-шеф на ФСБ, свързан със случая Навални

РБК: Путин уволни зам.-шеф на ФСБ, свързан със случая Навални

Ген. Сергей Смирнов – първият зам.директор на ФСБ...

Навални твърди, че руският президент Владимир Путин е лично отговорен за отравянето, въпреки че Кремъл отхвърля всички твърдения, че може да е замесен.

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин обяви също днес, че страните от НАТО били заговорничили да използват руския опозиционен лидер като "жертвен агнец", за да поддържат протестните настроения в страната.

Навални заяви, че е "забавно", че както изявлението на вътрешното министерство, така и интервюто на Наришкин за държавната телевизия са разпространени днес.

Путин отвърна на обвиненията на Запада за Навални

Путин отвърна на обвиненията на Запада за Навални

Наредил на прокуратурата да го пусне да се лекува в чужбина

"Изглежда страните от НАТО ме убедиха да започна фатална диета", иронично написа Навални в профила си в "Туитър".

Отравянето на Навални допълнително обтегна и без това крехките отношения на Русия със Западна Европа.

През октомври ЕС санкционира няколко високопоставени руски официални лица заради отравянето, като заяви, че нападението с новичок не би могло да бъде извършено без съучастието на руската специална служба ФСБ, руското военно министерство и канцеларията на Путин.

Кремъл сплашвал Навални, за да не се връща в Русия

Кремъл сплашвал Навални, за да не се връща в Русия

Кремъл обвинява Навални, че работи с ЦРУ

Отделно руското външно министерство обвини Германия, че използва "измислени предлози", за да избегне сътрудничество при разследването на инцидента. Москва призова Берлин да се "въздържа от по-нататъшно изкуствено политизиране на ситуацията".

В телефонен разговор с германския външен министър Хайко Маас вчера руския първи дипломат Сергей Лавров подчерта "неприемливостта" Берлин да "отказва да изпълни международните си правни ангажименти", уточниха от външното министерство в Москва.

Също вчера полиция нахлу в офисите на Фондацията за борба с корупцията на Навални в Москва и конфискува оборудване. Новият обиск беше свързан с наказателно дело срещу Иван Жданов, ръководител на фондацията, за неизпълнение на съдебно разпореждане.

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Без обаче да отправят обвиненията публично

Съдът през октомври миналата година постанови Навални, неговата сътрудничка Любов Собол и Фондацията за борба с корупцията да заплатят заедно общо 88 млн. рубли (1,1 млн. долара) на фирма за кетъринг, свързана с приближения на Кремъл Евгений Пригожин, по-известен като "Готвача на Путин".

Навални обеща да се върне в Русия, след като се възстанови напълно в Германия.