Руският президент Владимир Путин обяви, че е поискал от прокуратурата на страната да позволи на опозиционера Алексей Навални да напусне Русия, въпреки наложените му ограничения да пътува.

"Веднага щом съпругата на този гражданин се обърна към мен, аз тутакси дадох указания на прокуратурата да провери възможността да замине за лечение в чужбина. Имайки предвид, че биха могли да не го пуснат, тъй като той има ограничения, свързани със съдебно следствие и наказателно дело", каза Путин.

"Веднага поисках разрешение от прокуратурата за това. Той замина", добави той.

Кремъл сплашвал Навални, за да не се връща в Русия

Кремъл сплашвал Навални, за да не се връща в Русия

Кремъл обвинява Навални, че работи с ЦРУ

Навални беше хоспитализиран на 20 август в сибирския град Омск, след като се разболя в самолет на път за Москва. Лекарите в Омск обявиха, че страдал от метаболитно разстройство, което предизвикало рязка промяна в кръвната захар. Лекарите в Омск не откриха отрови в кръвта и урината на Навални.

След като три дни властите не допускаха да бъде транспортиран в чужбина, Навални в крайна сметка беше откаран със самолет за лечение в Германия.

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Без обаче да отправят обвиненията публично

Впоследствие правителството на Германия обяви, че Навални е бил отровен с бойното отровно вещество "новичок". Заключенията на германските експерти бяха потвърдени от лаборатории в Швеция и Франция. Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че в тялото на Навални е открит "новичок".

Берлинската клиника "Шарите" съобщи на 23 септември, че Навални е изписан от болницата, състоянието му е задоволително и лекуващите лекари не изключват пълното му възстановяване.

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

ЕС договори санкции срещу Русия заради отравянето на Навални

Санкциите са срещу шестима души и една компания