Кремъл се опитва да сплаши руския опозиционер Алексей Навални, за да не се връща в Русия и да поднови антикорупционната си кампания след възстановяването си от отравянето с новичок. Това обяви един от съюзниците на опозиционера, цитиран от "Ройтерс".

От екипа на Навални обявиха, че руското правителство е блокирало банковите му сметки и е конфискувало апартамента му.

Кремъл обвинява Навални, че работи с ЦРУ. Проправителствена новинарска агенция съобщи, че Навални може да бъде осъден за държавна измяна.

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Западните спецслужби обвиняват ФСБ на Русия за отравянето на Навални

Без обаче да отправят обвиненията публично

"Всички виждаме всякакъв вид заплахи от тях: "нека му конфискуваме апартамента...нека открием случай за държавна измяна", коментира Леонид Волков от екипа на Навални.

"Ясно е, че всички тези неща са измислици, които имат за цел да сплашват", смята той.

Навални обяви, че ще се върне в Русия, а Кремъл коментира, че е свободен да го направи.

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Русия нахока ЕС за санкциите заради Навални

Това било умишлена неприятелска стъпка към Русия

"До 20 август ние не можехме да си представим, че в съвременна Русия Путин ще издаде заповед за отравяне на Навални с новичок...това е нова реалност, в която трябва да се научим да живеем", подчерта Волков.

По думите му Навални без съмнение ще се върне в Русия.

"Очевидно те не искат да се връща. И точно заради това той ще го направи", изтъкна представителят на руския опозиционер.

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС налага санкции на руснаци заради Навални

ЕС засилва подкрепата за руското гражданско общество

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

От екипа на опозиционера обявиха, че нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск.

Навални обяви, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.