Радио Свобода, Bellingcat, Der Spiegel и The Insider публикуват съвместно разследване за отравянето на руския опозиционер и блогър Навални.

Разработването на токсични вещества от семейство Новичок не е спряно с разпадането на Съветския съюз и то продължава под ръководството на хора от военни научни институти, които са се занимавали с това още по съветско време. Водещата роля в тези разработки играе научният център "Сигнал", разположен в Москва, който официално участва в контрола на износа на тези вещества.

Друга организация с ключова роля в руската програма за създаване на токсични вещества е Тестващият институт по военна медицина в Санкт Петербург. Неговият ръководител е Сергей Чепур многократно е контактувал както с директора, така и с учените от "Сигнал", както и с високопоставени служители на ГРУ. Това е станало включително и малко преди отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. Институтът, оглавяван от Чепур, е тясно свързан с Петербургската военномедицинска академия "В.И. Киров", където е учил един от "отровителите в Солсбъри", военният лекар Александър Мишкин. Чепур многократно се е обаждал както на Мишкин, така и на неговия началник генерал-майор Андрей Аверянов, командир на военно поделение на ГРУ № 29155.

Руските учени са успели да разработят нова система за доставяне на новичок в тялото - с помощта на нанокапсули. Те дават възможност за постигане на няколко цели едновременно: по-специално за забавяне на действието и "маскиране" му - и двата фактора се проявяват по време на отравянето на Навални.

Александър Мишкин и Анатолий Чепига (Александър Петров и Руслан Боширов) са казали истината в интервю за Маргарита Симонян, когато твърдяха, че са свързани със спортното хранене - това е странична линия на дейност, която дава и легенда за силно класифицирани разработки на "Сигнал", свързана с многобройните хранителни добавки и сухи смеси за спортни напитки. Те са патентовани и включени в справочниците за лекарства, но почти нищо от това не може да бъде намерен на свободния пазар. Според документите производителят на тези добавки е институт, чийто основен профил е химическата и биологичната безопасност на Руската федерация, както и унищожаването на химическо оръжие.

Нов "Новичок"?

Покушението спрямо Алексей Навални беше съпроводено от от няколко необичайни обстоятелства. Първото, и това не е типично за отравяне с нервнопаралитици, е дългият интервал от време между отравяне и първи симптоми. Както съобщават германските медии, позовавайки се на източник от Бундесвера, следи от новичок са открити върху бутилка, взета от негови поддръжници от хотела. Все още не е ясно как са се появили там, но може да се заключи, че Навални за първи път е влязъл в контакт с отровното вещество, 3-4 часа преди да загуби съзнание в самолета.

На второ място, според ОЗХО, този път е използвана нова форма на отрова - аналогична на новичок, но с различна химичната формула.

Тези характеристики могат да бъдат обяснени с използването на технология, която е била развивана активно във фармакологията през последните 20 години - нанокапсулация, тоест поставяне на биологично активни вещества в наночерупка на друго вещество, което след попадане в тялото се разлага бавно, освобождавайки пълнежа си не веднага.

"Напредъкът в нанотехнологиите може да се използва за промяна на физическите свойства на химическите бойни агенти. Най-вероятно има много начини с използването на такива методи да се постигне по-опасна, по-стабилна и по-трудна за откриване форма на отровно вещество", казва Ден Казита, британски експерт по нервни отрови. Според Марк-Майкъл Блум, биохимик и специалист по химическо оръжие и бивш служител на ОЗХО, участвал в разследването на отравянето на Скрипал, капсулирането наистина би могло да се използва за "маскиране" на веществото и затрудняване на точното му идентифициране. Както се случи при Навални.

Според източник, близък до германското разследване на атентата срещу Алексей Навални, "маскиращ агент" - допълнително вещество, предназначено за изпращане на експерти по фалшива следа, е възможно да е използвано при отравянето му.

Радио Свобода се натъкна на не е един документ, общодостъпни и публикувани в интернет, които свидетелстват за интереса към края на 2000-та година на руските военни химици към инкапсулацията на химически вещества. Руснаците са публикували не една научна работа и патенти по темата. Авторите на тези материали са сътрудници на 27-те научни центъра към Министерство на отбраната на Руската федерация - предимно руски научни военно-хи;ически и военно-биологически организации.

Скоро след това специалисти по капсулиране, както и химици, изучавали инхибитори на холинестераза (каквито са много други токсични вещества, но и новичок) в руските военни институти, са преминали на работа в новосъздадения център "Сигнал" в Москва. Разследващата група Bellingcat, заедно с The Insider и Der Spiegel, са се свързали със същата научна организация и са установили връзките й с хора от ГРУ, които са пряко замесени в отравянето на Сергей Скрипал, както и имат отношение към други опити за покушения.

Въпросните патенти са подадени през 2007 и 2008 г., като и двата описват използването на наноразмерни частици за доставяне на лекарства през кръвно-мозъчната бариера (BBB) - естествена физиологична бариера, която разделя централната нервна и кръвоносната системи в човешкото тяло. Целта на кръвно-мозъчната бариера е да предотврати навлизането на вредни микроорганизми и токсини, циркулиращи в кръвта, в нервната тъкан и по-специално в мозъка. Руските военни химици са предложили начин за преодоляване на тази бариера чрез капсулиране на лекарствени молекули в наночастици на базата или на силициев диоксид (патентна заявка 2007) или на алуминиев триоксид (патентна заявка 2008).

През 2009 г. в "Химически и фармацевтичен вестник" е публикувана обзорна статия "Наноразмерни форми на лекарствени съединения". Сред авторите й са Георги Назаров и Сергей Галан, учени, които са съавтори на патенти на 27-ия Научен център за нанокапсулация. От рецензията може да се разбере, че руските военни химици внимателно са изучавали западната литература за наночастиците като метод за доставяне на "лекарства" в различни тъкани на тялото, предимно в клетките на нервната система. Сред основните предимства на този подход авторите посочват ​​способността на веществото да остане активно за дадено и контролирано време, висока селективност на взаимодействието с целевите биомишени и способността да се контролира както интензивността, така и времето на експозиция на лекарствата.

Шиханоиди

Авторите на патента за нанокапсулиране от 2007 г. са тогавашният ръководител на 27-ми научен център Артур Жиров, Игор Касаткин, Георги Назаров, Наталия Александровская и Сергей Галан. Заявлението от 2008 г. е със същите автори, към които е добавени Валери Гончаров.

От цветна брошура, издадена през 2018 г. за 100-годишнината от войските на РЧБЗ, може да се разбере, че кандидатът на химическите науки полковник Артур Жиров е оглавявал от 2004 до 2010 година 27-ия научен център на Министерството на отбраната. Сградата на този научен център на Министерството на отбраната е в центъра на Москва на адрес "Бауманская", дом 57 и може да се похвали с красиви решетки на прозорците с емблемата на радиационните, химическите и биологичните защитни войски.

През 2010 г. Игор Касаткин, съавтор на патенти, заменя Артур Жиров като ръководител на 27-ия научен център. В същото време самият той губи своята независимост - включен е в 33-ия Централен научно-изследователски институт на Министерството на отбраната на Руската федерация (три години по-късно, през 2013 г., 27-мия център отново е изтеглен от 33-ия институт). 33-ият Централен изследователски институт се намира в село Шихани, Саратовска област, където преди се е намирал клонът на Волск на института ГосНИИОХТ, където според разказите на Вил Мирзаянов през 70-те години за първи път е синтезиран "Новичок".

33-ият Централен изследователски институт и ГосНИИОХТ след отравянето на Навални бяха включени в санкционния списък на САЩ заради подозрения за връзки с руската програма за разработване на химическо оръжие. През октомври ГосНИИОХТ влезе и в списъка на европейските санкции.

Присъединяването към провинциалния изпитателен институт Шихани стана скоро след реформата на руските въоръжени сили и масовите съкращения през 2009-2010 г. и може да е знак за спад на престижа на 27-ия научен център на Москва. Какво се случва с Артур Жиров? През същата 2010 г. по заповед на Владимир Путин, тогава министър-председател на Руската федерация, е създадена изцяло нова организация - Научен център "Сигнал" и Жиров става неин ръководител. "Сигнал" е създаден под формата на отделяне от държавното предприятие ГосЕхстрой, което е част от Федералната служба за технически и експортен надзор.

Патенти и научни трудове показват, че след Артур Жиров, в "Сигнал" са се преместили от 27-ия научен център на Министерството на отбраната и неговите съавтори по патенти за нанокапсулация - Георги Назаров, Сергей Галан, Наталия Александровская и Валери Гончаров, а Игор Касаткин става новият ръководител на 27-ия научен център.

Към тях в "Сигнал" са се присъединили и изследователи, които са работили към 27-ия център в други области, например Виктор Таранченко и Андрей Антохин, които са работили до 2010 г. по изследването на холинестеразата и нейните инхибитори.

Игор Бабкин и Дмитрий Митрофанов, съавтори на патента на 27-и научен център за "Метод за получаване на метил 4 - [(3,4-дихлорофенил) ацетил] -3 - [(1-пиролидинил) метил] -1-пиперазинкарбоксилат, също са в "Сигнал". Както може да се разбере от анотацията на заявката от 2007 г., това вещество принадлежи към класа на опиатни k-рецепторни антагонисти. Същият клас включва например карфентанил и ремифентанил - токсини, смес от които руските специални служби са използвали по време на щурма в Дубровка по време на терористичната атака през 2002 г., в който загинаха повече от 100 заложници като последици от използването на "спящия" газ.

Разследващата група Bellingcat е достигнала до информация от личната кореспонденция, че хората, участващи в създаването на токсични вещества в Русия, все още се наричат ​​"шиханоиди" - в чест на мястото, където "Новичок" е синтезиран за първи път.

Радио "Свобода" е проследило внимателно държавни покупки, патенти и отворени научни публикации, свързани с научния център "Сигнал". В тези данни се установява, че московският "Сигнал" си сътрудничи тясно с Санкт Петербургския научно-изследователски институт за военна медицина към Министерството на отбраната на Руската федерация и неговия директор Сергей Чепур. До Сергей Чепур, независимо от разследването на Радио Свобода, стигат и Bellingcat и The Insider.

Чепур и ГРУ. Как е планирано отравянето на Скрипал

Сергей Викторович Чепур, който оглавява Петербургския научно-изследователски институт за военна медицина към Министерството на отбраната от основаването на института през 2015 г., привлече вниманието на Bellingcat, след като се оказа, че неговият номер е едно от най-честите контакти във фактурите на генерал-майор Андрей Аверянов, командир на военно поделение 29155.

Както показаха предишните разследвания на Радио Свобода и Bellingcat, Аверянов всъщност е ръководил групата, която британските власти смятат, че е отговорна и е извършила атентата срещу Сергей и Юлия Скрипал. Тази група включва и Анатолий Чепига (според Русия - "турист Руслан Боширов"). Чепига дори е бил един от почетните гости на сватбата на дъщерята на Аверянов, проведена на 15 минути път с кола от базата "Сенеж" на руските сили за специални операции.

За първи път Радио "Свобода" писа за военно поделение 29155, което "Ню Йорк Таймс" нарече "тайно подразделение на ГРУ за извършване на саботажни операции в Европа" още през юли 2018 г. През март 2012 г. със заповед на бившия руски министър на отбраната Анатолий Сердюков военнослужещите от един от структурните подразделения на това звено бяха насърчени с месечно увеличение на заплатата "за специални постижения в службата". Заедно с тях поощрението засегна още две части: командването на Силите за специални операции в Сенеж край Москва (военно поделение 99450) и подразделението "хакер" на ГРУ 74455, чиито служители бяха признати за виновни от американските власти за намеса в президентските избори през 2016 г.

По неофициални данни подразделение 29155 е 161-ият център за обучение на специалисти от ГРУ, което всъщност е учебна база - но след събитията от 2013-2014 г. в Украйна и в навечерието на анексията на Крим, целите и задачите, за които са били обучавани служители на ГРУ в части от поделение 29155, са станали много по-специфични.

По-специално, военната част 29155, според разследването на Bellingcat, стои зад отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев, а информацията, че ГРУ е замесена в това престъпление, бе потвърдена от българските власти.

Радио "Свобода" прегледа данните за фактурирането на телефонните обаждания на Сергей Чепур, до които разследващият екип на Bellingcat успя да получи достъп. Те показват, че ръководителят на Изследователския изпитателен институт по военна медицина на Министерството на отбраната се е обадил на Андрей Аверянов поне 65 пъти между май 2017 г. и септември 2019 г., а част от тези данни са били изтрити от списъка с обаждания и SMS на самия Аверянов.

Както показват данните от телефонните обаждания на Сергей Чепур, той многократно се е обаждал не само на Аверянов, но и на трима други офицери от ГРУ от военно поделение 29155, включително и на военния лекар Александър Мишкин (туристът "Александър Петров" от Солсбъри), както и Денис Сергеев ("Федотов"), също осветен от предишни разследвания качо част от операцията срещу Скрипал. Сред честите контакти на Чепур е и Александър Ковалчук, който, според Bellingcat, е военен лекар в част 29155.

Много от тези обаждания са направени малко преди отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания през март 2018 г.

През 18 януари 2018 г., по-малко от 2 месеца преди покушението в Солсбъри, Сергей Чепур, както се вижда от фактурирането на неговите обаждания, е направил еднодневно пътуване до Москва, по време на което телефонът му е бил регистриран почти през цялото време в непосредствена близост до централата на ГРУ на Хорошевско шосе. На този ден той няколко пъти се обажда на Александър Мишкин, както и на ръководителя на една от московските химически лаборатории, акредитирани от ОЗХО.

Ключовият ден в планирането на отравянето на Скрипал вероятно е 27 февруари. На този ден Чепур отново лети за Москва, където прекарва три часа в щаба на ГРУ. Същия ден там са били регистрирани и телефоните на Александър Мишкин и Александър Ковалчук, а най-вероятно именно тогава е било решено кой от тях да отиде в Солсбъри.

След това Чепур отива в 27-ия изследователски център на Министерството на отбраната - отново по данни за телефонните обаждания, достъпни за Bellingcat. Чепур е заедно с бивш служител на 27-ия център на Виктор Таранченко. На сутринта, веднага след пристигането, Чепур разговаря по телефона и с няколко водещи служители на "Сигнал" по телефона.

Както показват данните от телефонните обаждания на Чепур, той е контактувал не само с Таранченко и други химици от "Сигнал", но и с директора на научния център Артур Жиров. Освен това на 31 януари 2018 г., по време на редовно пътуване до Москва, Чепур лично е посетил "Сигнал" - сградата, която се намира на улица "Нагатинская". Сред абонатите, с които Чепур разговаря малко преди отравянето на Скрипал, е и заместникът на Жиров и специалист по инхибитори на холинестераза Андрей Антохин.

Данните, с които разполага Bellingcat, също показват, че Сергей Чепур е имал множество контакти с водещи учени от 33-ия Централен изследователски и изпитателен институт на Министерството на отбраната в Шихани, включително и контакт с тогавашния му директор Сергей Кухоткин.

Тревожен "Сигнал" за Навални

На сайта на център "Сигнал", който е оскъден откъм официална информация, се казва, че основната му дейност е "контрол на износа", а самият център е подчинен на Федералната служба за технически и експортен контрол - ФСТЭК на Русия. Тази агенция контролира движението на редица стоки през руската граница, включително ядрени материали, химикали и технологии с двойна употреба. Агенцията проверява чуждестранните партньори на руски компании във военни разработки и терористични актове. ФСТЭК е отговорна и за защитата на класифицираната информация.

"Сигнал" има и втори сайт на безплатна платформа, където се публикува подробен списък на материали, по отношение на които центърът упражнява контрол върху износа: включително ензими, които катализират разпадането на токсични вещества, химически агенти за борба с масови безредици, живи култури и биологични материали, заразени с тези култури.

Адресът, посочен на официалния уебсайт на "Сигнал" е Москва, ул. "Оленя", дом 8. На този адрес, на територията на парк "Соколники", има комплекс от сгради на Централната военна клинична болница "П. В. Мандрик" към Министерството на отбраната на Руската федерация. "Сигнал" се помещава в 5 от тях, по информация от уебсайта на кметството на Москва, когато през октомври 2016 г. столичната Комисия за градско планиране одобрява тяхната реконструкция.

В официалните документи на ФСТЭК този адрес е посочен като законен, докато действителният се отнася до съветската сграда на улица "Нагатинская", дом 16а, зад стените на която се крие обширната територия на бившия артилерийски полигон. Същият адрес се появява в документите за държавни поръчки. Тук се намира Централният изследователски институт по химия и механика (ФГУП ЦНИИХМ) - "водещата научна организация на Русия в областта на развойни научно-технически решения в отбраната и сигурността на държавата, която има водеща роля при разработването на научни конкурентни продукти на двойни и граждански назначения за основни отрасли".

Последното е цитат от уебсайта на Асоциацията на държавните научни центрове "Наука", в която членува и ЦНИИХМ, заедно с над 40 други организации, включително тази, която попадна под европейски санкции заради "Новичок" срещу Алексей Навални, ГосНИИОХТ - Държавен изследователски институт по органична химия и технологии , в клона на който в Шихани това токсично вещество започва да се развива през 70-те години на миналия век. Самият сайт на самия ЦНИИХМ вече е в "режим на техническа поддръжка".

ЦНИИХМ, както и "Сигнал" са подчинени на Службата за технически и експортен контрол.

Въпреки факта, че официалната роля на центъра "Сигнал" е контрол на износа, този изследователски център ежегодно закупува реактиви и оборудване на стойност стотици милиони рубли. Сумите нарастват от година на година: повече от 500 милиона през 2017 г., 669 през 2018 г., почти 800 милиона през 2019 година. Този ресурс, казва събеседник на Радио "Свобода", пожелал да остане анонимен, но работещ в областта на молекулярната биология и генетика, би било достатъчно за пълното оборудване на няколко научни института.

След създаването на "Сигнал" темите за инхибиторите на холинестеразата и нанокапсулацията почти напълно изчезват от научните трудове и патентите на неговите служители, въпреки че намеци за по-нататъшни изследвания в тези области могат да бъдат намерени в списъка на държавните покупки, оборудване и отворените научни публикации на научния център. Освен това в тези данни е лесно да се намери потвърждение, че "Сигнал" тясно си сътрудничи с Санкт Петербургския държавен изследователски институт по военна медицина към Министерството на отбраната на РФ: това се посочва както от съвместната научна работа на учени от двете организации, така и от документите за поръчки.

Според системата "Контур-фокус", "Сигнал" е участвал в държавни търгове като изпълнител само 3 пъти в историята си. Два от тези договори, най-скъпите и съответно за 65 милиона и 12,5 милиона рубли, московският център изпълнява в интерес на ГНИИИ ВМ, оглавяван от Сергей Чепур - в единия случай това е разработка на комплекти реагенти за идентифициране на причинители на опасни преносими от вируси и рикетсионни заболявания с помощта на верижна реакция на полимераза в реално време с код "Александрит" от 2014 г. Във втория случай това е "Изпълнение на неразделна част от изследователската работа с код "Falsett-S" от 2016.

Работата върху шифър "Александрит" (той е свързан с химически синтез, а не с контрол на износа) в крайна сметка доведе до открит корупционен скандал, поради което и центъра "Сигнал" беше посочен в медиите. Това е май единственият път, в който, макар и с кратка бележка, центърът излиза с публично упоменаване в медиите.

През март 2020 г. "Фонтанка" говори за наказателното дело, образувано срещу Александър Никифоров, служител на ВМИ на ГНИИ. Според разследването Александър Никифоров е инициирал договор със "Сигнал" за извършване на работа под александритния шифър, докато в действителност договорът е бил изпълнен от подизпълнител - компанията ИФК "Силвър Фарм",, който няма лиценз за работа със съответните патогени.

ГНИИ ВМ: "Те убиваха прасета, кучета и маймуни"

ГНИИИ ВМ заема няколко построени по съветско време сгради на ръба на лесопарка" Ржевски" в източните покрайнини на Санкт Петербург. Според лаконична бележка на уебсайта на Министерството на отбраната на Руската федерация, затворът, който е затворен от 2011 г., е реконструиран въз основа на правителствена заповед от 27 май 2015 г., точно месец след неуспешния опит за отравяне на българския предприемач Емилиян Гебрев.

Малко повече за историята на ГНИИИ ВМ можете да намерите в текста, публикуван на wiki сайта wikimapia.org: например, че бъдещата ГНИИИ ВМ е създаден през 1969 г. на базата на Военно-медицинската академия "С.М.Киров" и до този момент няколко пъти е сменял името си, както и структурното си подчинение.

Сред най-важните постижения на учените от Института се подчертава изследването на лекарства, засягащи холинергичната синаптична трансмисия, (...) ефектите на органофосфатните инхибитори, [...] както и лекарствата за широко клинично приложение, главно с антихолинестеразна ориентация, се казва в изявлението.

Едно от редките споменавания на военномедицинския институт в "Ржевка" може да бъде намерено в книгата на военния лекар Андрей Ломачински "Любопитности на военната медицина и експертиза". Става въпрос за средата на 70-те години.

"Садизмът в тази институция беше представен в голям мащаб. Цял куп колеги работеха там и облъчваха живи организми 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Вярно е, че те не намериха славата на д-р Менгеле и не попаднаха под международните трибунали, защото убиваха прасета, кучета и маймуни. (...) На Ржевка имаше камери. Пред техническото съвършенство на тези камери камерите от Аушвиц изглеждаха грубо занаятчийство. В лабораторните камери на експерименталната военна медицина беше регулирано всичко - от скоростта на въздушния поток, неговата влажност и температура, до нивото на шум, осветеност и най-малките колебания в концентрациите на тези полезни (за отбрана, а не за тялото) химични съединения", пише Ломачински за института.

Bellingcat, заедно с The Insider и Der Siegel, установяват от публични документи, патенти и покупки, че през последните години дейностите на ГНИИИ ВМ са свързани с токсикологията, неврохимията и тестването на токсични вещества при животни. Генералният директор на института Сергей Чепур е съавтор на учебник "Неврохимия. Накратко за главното".

Неговият заместник Владимир Биков, заедно с други служители на ГНИИИ ВМ, по-специално Чепур, както и Михаил Юдин, са автори на редица експериментални трудове за отравяне с органофосфати. Друг служител на същия институт, Хенрих Софронов (академик от Руската академия на медицинските науки) е автор на учебник "Екстремна токсикология", в който се описват практически аспекти при използване на химическо оръжие.

Забележителен е и патентът "Фармацевтичен състав и метод за прилагане чрез инхалация", заявлението за който е подадено през 2010 г. Сред авторите на заявлението са същите Чепур, Биков, Юдин и Никифоров. Патентът описва микроразмерен фармацевтичен състав от вещества, по-специално действащ "върху централната нервна система, периферни невротрансмитерни процеси" и метода за прилагането му "през устата под формата на сух или течен аерозол".

Какво правят в институтите? Фентанил, босилек и генетика

Как "Сигнал" е използвал оборудването, закупено за няколко милиарда рубли може отчасти да се прецени от публикациите и патентите на служителите на центъра, които са откриваеми публично.

Както вече бе посочено, от 2010 г. насам всичко, свързано с инхибиторите на нанокапсулацията и холинестеразата, е изчезнало от публичното пространство. Изключенията са редки. Ето един пример: Владимир Таранченко (до 2010 г. с редица трудове върху инхибиторите на холинестеразата), като служител на Научния център "Сигнал", отделя много време на изследването на химичните вещества в растенията с помощта на масспектроскопия. Той изследва листа от босилек, кора от канела и др. Той също има статия за определянето на растителния токсин рицин. Но в една от работите от тази поредица - засяга извличането на вещества от плачеща върба - става въпрос за получаване на сорбент на повърхността на наночастици от титанов диоксид. Именно тези частици са широко използвани за нанокапсулиране във фармакологията, козметологията и хранителната индустрия.

Друг изследовател Георгий Назаров (съавтор на патентите на Жиров за нанокапсулацията) през последните години публикува няколко трудА за генетичните фактори на токсикологичното отравяне, но в статия от 2015 г. изследва микронизираната форма на стероидно лекарство - как се атомизира лекарството.

Освен това държавните покупки на научния център "Сигнал" показват, че продължава работата по капсулиране: от 2017 г. центърът редовно, 1-2 пъти годишно, купува реагенти за капсулиране.

Реактори, спектрометри, секвенсори и детектор на лъжа

Като цяло от отворените научни трудове на "Сигнал" могат да бъдат условно разграничени няколко общи насоки: това са статии за използването на масспектрономията за определяне на различни вещества, главно в растителни суровини, статии за поведението на плъхове, статии за връзката между генетиката и токсикологията и накрая, статии за опиоидни k-рецептори.

Служители на "Сигнал" са публикували няколко труда за влиянието на генетичните фактори върху степента на отравяне с различни вещества и обратно - ефекта на отравянето върху експресията на различни гени. Вероятно тези автори са отзвук от мащабен генетичен проект, заради който "Сигнал" е трябвало да оборудва лаборатория, способна не само да секвенира, но и да генетично модифицира организмите. Една от статиите по тази тема е написана съвместно от учени от "Сигнал" и гореспоменатия Александър Никифоров, водещ изследовател в Санкт Петербургския ГНИИИ ВМ.

И накрая, няколко публикации на Сергей Галан, друг съавтор на патенти за нанокапсулацията, са посветени на k-рецепторите. През 2017 г. той е съавтор на цял преглед на агонистите на k-рецепторите, а в работата по същата тема през 2018 г. Галан също използва принадлежността към ГНИИИ ВМ.

Марк-Майкъл Блум, химик и бивш служител на ОЗХО, предполага, че тази работа, както и някои от закупените реактиви, може да означаван, че "Сигнал" и ГНИИИ ВМ или работят върху създаването на аналози на фентанил, или на "маскиращо" вещество за съвместна употреба с нервнопаралитични отрови. Според Блум, отравянето с холинестеразни инхибитори от първите симптоми може лесно да бъде объркано с предозиране с опиати, както се случи при Сергей и Юлия Скрипал.

Експерти по спортно хранене

"Свобода" припомня разговора през септември 2018 г. между главния редактор на Russia Today Маргарита Симонян и "Александър Петров" - един от хората, които британските власти смятат за замесени в опита за убийство на Сергей Скрипал. По-късно се оказа, че истинското име на "Петров" е Мишкин, а по професия той е военен лекар. Цитатът е за заниманията му във фитнес индустрията и храненето на спортисти.

Интервюто на Симонян се превърна в неизчерпаем източник на мемета и шеги, но думите за "спортно хранене" бяха верни: както вече отбелязахме, с преминаването от военни изследователски институти към НК "Сигнал" патентите, свързани с химичния синтез и нанокапсулацията, на Артър Жиров и негови колеги на практика престанаха да бъдат публични, но под тяхно авторство започват да издават множество патенти за хранителни добавки и сухи смеси за спортни напитки.

Радио "Свобода" открива патент за суха смес за спортни напитки "Силавит", която позволява "да се поддържа и попълва енергийният баланс при хората, свързани с тежки условия на труд". Сред авторите на патента са специалисти по инхибитори на холинестеразата Виктор Таранченко и Андрей Антохин, които многократно са общували със Сергей Чепур малко преди отравянето на Скрипал.

Има пълен списък с повече от 10 имена на хранителни добавки, които са включени във фармакологичните справочници под марката "Култура на тялото" и са патентовани от Научния център "Сигнал". Не е лесно обаче да се закупят хранителни добавки и хранителни добавки, произведени от "Сигнал" - радио "Свобода" не можа да намери никакви доказателства, че те се намират на свободния пазар или да са влизали някога в него (с изключение на самия "Силавит").

Но най-интересното в тази история дори не са самите добавки, а техният пряк производител. Това е Научноизследователският институт по хигиена, професионална патология и екология на човека в Ленинградска област (ФГУП "НИИ ГПЭЧ" ФМБА России), който има пряко отношение към химическото оръжие: както е посочено на уебсайта на института, от 1996 г. повечето от неговите научни и практически изследвания са насочени към прилагане на федерални целеви програми: "Унищожаване на запасите от химическо оръжие в Руската федерация", "Национална система за химическа и биологична сигурност на Руската федерация", "Индустриално обезвреждане на оръжия и военно оборудване".

Остава неясно дали хранителните добавки и спортните смеси са "прикритие" за тайни разработки, или са просто страничен продукт от дейността на "Сигнал". Както биохимик, поискал да запази анонимността си, каза пред Радио "Свобода": няма нищо необичайно в описанията и състава на повечето хранителни добавки, патентовани от "Сигнал", както обикновено е нормално и практиката на регистрирането им без реално производство и продажба - някои институции отчитат по този начин за получените държавни субсидии.

Не само "Новичок": убийци на сателити и руски хакери

Споменаванията в руските и чуждестранни медии на Централния изследователски институт по химия и механика, който се намира под един покрив със "Сигнал", предполагат, че в сградата на ул. "Нагатинская" са събрани няколко групи учени, на които са поверени най-тайните и скрупульозни задачи - далеч не само в областта на създаването на токсични вещества.

През май 2019 г. американското списание The Space Review публикува голямо разследване, в което се стига до заключението, че ЦНИИХМ, наред с други неща, е участвал в създаването на секретни военни сателити-инспектори, за които се предполага, че могат да бъдат използвани за унищожаване на спътници потенциални противници.

Уебсайтът на ЦНИИХМ не е достъпен в момента и е в "режим на поддръжка" - това се случи точно след публикакацията на The Space Review. Независимо от това, в цифровите копия на уебсайта на ЦНИИХМ, съхранени от Wayback Machine, може да се открият препратки към участието в руската космическа програма. На 23 август 2010 г. ЦНИИХМ е получил лиценз (№ 1337К) на Руската федерална космическа агенция за производство на космически технологии.

Разследването на Space Review твърди, че значителна част от работата в тази област е извършена в същия секретен отдел на ЦНИИХМ, както и в научния център "Сигнал" - Центъра за нанотехнологични изследвания. На практика няма публична информация за тази организация и в разследването се позовава основно на изучаване на патенти и обществени и държавни поръчки.

През април 2020 г. Държавният департамент на САЩ обяви, че има следи, че се създава руско космическо оръжие, а през юли същата година американските военни заявиха, че разполагат с доказателства за тестване на противосателитни оръжия под прикритието на "сателити-инспектори" от страна на Русия. Руските власти, включително ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, многократно отричаха обвиненията, че изобщо се работи върху такива оръжия.

През 2018 г. ФГУП "ЦНИИХМ" се оказа в центъра на международен скандал: американската компания за киберсигурност FireEye публикува подробен доклад за зловредния вирус Triton (Trisis), който атакува съоръжения за енергийна инфраструктура по целия свят. Според The ​​New York Times една от тези атаки дори е довела до спиране на саудитски нефтохимически завод.

Следите в програмния код на вируса доведоха експертите на FireEye до хакерската група TEMP.Veles, която използва, наред с други неща, и един от IP адресите на ЦНИИХМ, както и до експерт по киберсигурност, който е бивш служител на института. Според FireEye това е хакерска дейност, неоторизирана от ръководството на ЦНИИХМ. Както и в случая с разработването на космически оръжия, руските власти многократно отричат участие в организирането на хакерски атаки.

Какво казват от Изследователския институт към Министерството на отбраната и центъра "Сигнал"

Нищо.

Радио "Свобода", Bellingcat, The Insider и Der Spiegel изпратиха имейли до научния център "Сигнал", ЦНИИХМ и 27-ия научен център на Министерството на отбраната, с молба да отговорят на въпроса дали някога са участвали в разработването на токсични вещества и дали са си сътрудничили с ГРУ и ФСБ. Нито едно от тези писма не получи отговор.

Също така е направен опит за разговор с някои от героите на този материал по телефона. Артур Жиров е изслушал внимателно въпроса, след което е затворил.

Сергей Чепур, в отговор на въпрос за целта на посещението му в централата на ГРУ и срещата с Александър Мишкин и други служители на ГРУ, отговори, че не се е срещал с никого и не знае кой е Мишкин. "Не се заблуждавайте от себе си и от мен. Можете да проверите адресната ми книга и да видите, че там няма Мишкин", каза той.

Андрей Аверянов не отговаря на телефона. Телефоните на Андрей Антохин и Александър Мишкин са изключени.

Още през 2017 г. руските власти официално обявиха, че са унищожили всички съветски запаси от химическо оръжие в съответствие с международните си задължения и под контрола на ОЗХО, припомня "Свобода"€

На 15 септември 2020 г., след отравянето на Алексей Навални, ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин заявява, че в страната са унищожени всички запаси от химически бойни агенти, и нарече информацията за тяхното производство или съхранение в Руската федерация "дезинформация".

А на 23 септември говорителят на външното министерство Мария Захарова заяви пред репортери, че "нито в Съветския съюз, нито в Русия, за разлика от западните страни, изследователски и развойни проекти с кодовото име "Новичок" никога не са били изпълнявани".

В края на материала си Радио Свобода заявява, че ако представител на някоя от организациите, споменати в този текст, или някое от споменатите в него лица иска да коментира информацията, представена в статията, са готови да го публикува.