Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че критикът на Кремъл Алексей Навални, който се разболя при полет в Сибир на 20 август и беше изведен със самолет от Русия за лечение в Берлин, можело да е отровен в Германия или в самолета за Берлин, информира "Ройтерс".

Кръвните проби, взети от 44-годишния Навални, потвърждават наличието на нервнопаралитичното вещество "новичок", потвърдиха по-рано от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Русия изключва отравяне на Навални, диагностицира панкреатит

Русия изключва отравяне на Навални, диагностицира панкреатит

Изключи констатациите на европейските лаборатории

Отравянето влоши отношенията между Русия и Запада, който миналия месец наложи санкции срещу високопоставени руски официални лица, приближени до президента Владимир Путин, в отговор на отравянето на Навални.

"Имаме всички основания да смятаме, че всичко, което се е случило с него (Навални) от гледна точка на влизане на бойно отровно вещество в тялото му, би могло да се случи в Германия или в самолета, където беше натоварен и изпратен в клиниката "Шарите", каза Лавров в онлайн пресконференция.

Той не е посочил доказателствата.

Навални беше лекуван в болницата "Шарите" в Берлин в продължение на 32 дни, преди да бъде изписан през септември.

Русия удари Германия и Франция с огледални санкции заради Навални

Русия удари Германия и Франция с огледални санкции заради Навални

Русия не изключва версията, че Навални е бил отровен в самолета или на територията на Германия

Лавров каза, че Русия е наложила огледални санкции срещу високопоставени френски и германски официални лица заради случая с Навални.

Русия отрече да е участвала в отравянето на Навални, който се възстановява в Германия.

Следи от "новичок" бяха открити и при отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през 2018 г.