Лидерите на ЕС осъдиха задържането на Алексей Навални и настояват руските власти да го освободят незабавно, предаде Дойче веле.

Балтийските страни предлагат въвеждане на нови санкции срещу Москва, ако призивите за освобождаването му останат без резултат.

Припомняме, опозиционерът беше задържан тази вечер от руската полиция, минути след пристигането му на летище "Шереметиево" с полет от Германия.

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно
Обновена

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Задържани са десетки негови привърженици...

В публикация в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи действията на руските власти като неприемливи и апелира Навални да бъде освободен незабавно.

Послание в същия дух публикува и главата на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Руските власти трябва да уважават правата на Алексей Навални и незабавно да го освободят. Политизирането на правосъдната система е недопустимо." - написа Борел в профила си в Twitter.

Латвия, Литва и Естония излязоха със съвместно изявление, в което осъдиха задържането на опозиционера и настояха Европейският съюз да обсъди нови въвеждане на санкции срещу Русия, ако политикът не бъде освободен в най-скоро време.

Правозащитната организация Amnesty International обяви Навални за затворник на съвестта.

Френското външно министерство се присъедини към призивите за освобождаване на Навални. Париж изрази дълбоко безпокойство заради ареста на опозиционера. Френската страна предупреди, че внимателно следи ситуацията и призова за незабавното освобождаване на Алексей Навални.