Руският опозиционер Алексей Навални, който повече от четири месеца се лекуваше в Германия след отравяне с "новичок", тази вечер се върна в Москва и беше задържан от властите, предаде Дойче веле.

Самолетът, с който пътуваше Навални, трябваше да пристигне на летище "Внуково", но беше отклонен и кацна на летище "Шереметиево" - така властите решиха да осуетят посрещането на опозиционера от стотици негови привърженици и журналисти, които се бяха събрали на "Внуково".

Навални излезе от самолета в 19:48 ч. българско време и влезе в автобус, отвеждащ пътниците към службата, извършваща паспортен контрол.

В 20:15 ч. беше съобщено, че е задържан.

Правозащитната организация Amnesty International го обяви за затворник на съвестта.

Съпругата му Юлия Навалная, пресаташето му Кира Ярмиш и неговата адвокатка Олга Михайлова са преминали през паспортния контрол. Властите не са допуснали Олга Михайлова да го придружи при отвеждането му в ареста.

По-късно беше съобщено, че Навални все пак е успял да разговаря с журналисти преди да го арестуват. Той е споделил, че е щастлив, че се е върнал в Русия и не се страхува за съдбата си. Той е заявил също, че заведените срещу него дела са изфабрикувани и че отива в службата за паспортен контрол спокоен, защото е убеден в правотата си. Опозиционерът е благодарил на лекарите и сестрите, и на всички хора, които са му оказали помощ при лечението му в Германия.

Малко след това той е арестуван от полицейски служители. Властите заявиха, че съдът ще определи каква да бъде постоянната му мярка за неотклонение.

Навални е "отведен от полицаи, които го задържаха на границата" без обяснение - съобщи в Twitter Кира Ярмиш.

Часове наред близките и сподвижниците му не знаеха къде е отведен.

ЕС осъжда задържането на Навални

ЕС осъжда задържането на Навални

Лидерите настояват за незабавното му освобождаване...

Съидейникът му от Фонда за борба с корупцията Леонид Волков заяви, че Навални не е бил задържан, а похитен. "Не допуснаха до него адвокат, въпреки че адвокатът беше с него. А какво да говорим за правото на позвъняване. Не знаем, къде се намира той." - посочи Волков.

По-късно юристът от Фонда за борба с корупцията Вячеслав Гимади съобщи, че местонахождението на Навални е установено и че той се намира в полицейско управление в Химки - сателитен град на Москва.

"Мен, защитника с нотариално пълномощно, не ме пускат при него. казват, че спи." - написа Гимади в Twitter.

 Навални лети обратно за Москва

Навални лети обратно за Москва

Той каза, че не смята, че ще бъде арестуван

На летището Юлия Навалная беше посрещната от съмишленици на съпруга й, въпреки усилията на властите да не допуснат присъствието им.

"Много съм благодарна на всички вас, че дойдохте. Те толкова се боят от Алексей, че затвориха, парализираха практически всички полети тази вечер в Москва, подведоха толкова хора просто заради човек, който пристигна в родината си. И най-важното е, че Алексей каза днес, че не се бои. И аз не се боя. И призовавам всички ви да не се боите. Много ви благодаря за подкрепата." - обърна се тя към хората, които се бяха събрали на летище "Шереметиево".

Непосредствено преди завръщането му в Русия, полицията в Москва задържа десетки негови привърженици. Междувременно ръководството на "Внуково" забрани всички масови прояви на летището, както и снимането с камери и фотоапарати. Официално огласената причина за забраната е "недопускане на разпространението на коронавирусната инфекция, както и гарантиране на сигурността при пристигането на пътници и гости". Не се пояснява каква връзка има това с правенето на снимки.

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Джейк Съливан, бъдещият съветник по сигурността...

Алексей Навални обяви на 13 януари намерението си да се върне в Русия. От края на август 2020 г. той се лекува в Германия от последиците, причинени от отравяне с бойно вещество от семейството на "новичок". Отровата първо беше идентифицирана в германска лаборатория, а след това и от експерти на ОЗХО. Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва.

Докато Навални се лекуваше в Германия след покушението, в Русия федералната служба за изпълнение на наказанията го обвини, че с пътуването си е нарушил наложен по-рано от съда изпитателен срок и поиска да му се наложи ефективна присъда "лишаване от свобода". През декември 2014 г. в рамките на т. нар. дело "Ив Роше", съдът в Москва издаде условна присъда за Навални със срок 3 години и 6 месеца. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че присъдата на московския съда е произволна и необоснована. Руските власти игнорираха решението на европейския съд, а след като стана ясно, че Навални ще живее и ще се върне в Русия, поискаха условната му присъда да бъде заменена с ефективна и го обявиха за издирване.

Навални знаеше за намерението на Москва да го задържи, но не се отказа от плановете си да се върне в Русия.