Критикът на Кремъл Алексей Навални е в националния списък за издирване за нарушение на условията на условна присъда и рискува да бъде затворен за три години и половина, когато се завърне в Русия този уикенд, заяви един от адвокатите му в четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Междувременно руските правоохранителни органи заявиха в четвъртък, че Навални е изправен пред незабавен арест, след като се завърне от Германия.

Навални обяви в сряда, че планира да отлети за Русия в неделя, въпреки риска при завръщането си от Германия. Кремъл отрича участие в отравянето му и заяви, че не вижда доказателства да е отровен, и че е свободен да се върне в Русия по всяко време.

Вадим Кобзев, един от адвокатите на Навални, заяви в четвъртък пред "Ройтерс", че Навални вече е обявен в национален списък за издирване, тъй като руската служба на зтворите го обвинява, че не се е отчел в края на миналата година във връзка с условна присъда.

Навални комнтира, че делото срещу него е фалшиво и че по това време е бил в Германия, където лекуван е за отравянето си, така че не е могъл да се яви. Затворническата служба обяснява, че е изписан от берлинската болница през септември и следователно е трябвало се върна в Москва.

"Теоретично те могат да го задържат веднага след пристигането му (в Русия), но първоначално само за 48 часа", обясни Кобзев и добави, че очаква съдът да изслуша подробности по делото на 29 януари, когато може да разпореди условна присъда, която да бъде преобразувана в реална и затвор.

"Съдът може да промени цялата му условна присъда в реална и да му даде три години и половина затвор".

Леонид Волков, съюзник на Навални, заяви, че Навални ще стане най-известният политически затворник в света, ако бъде затворен, като го оприличи на Нелсън Мандела и заяви, че ще се превърне в символ на съпротива срещу Кремъл.

Кремъл, който нарича Навални "берлинския пациент", обяснява, че зависи от съответните правоохранителни органи да решат какво да правят с него.

Навални се връща в Русия въпреки рисковете

Навални се връща в Русия въпреки рисковете

Отлита от Германия на 17 януари