Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в сряда, че ще отлети обратно за Русия на 17 януари от Германия, където се възстановява след отравяне, съобщава "Ройтерс".

Навални написа в Instagram, че вероятно вече напълно е възстановил здравето си и е време да се върне в Русия, въпреки че срещу него има различни правни заплахи.

"Никога не е ставало въпрос дали да се върна или не. Просто защото никога не съм си тръгвал. Оказах се в Германия, след като пристигнах в интензивно отделение по една причина: те се опитаха да ме убият", написа Навални.

"Служителите на (президента Владимир Путин) действат както обикновено, като изфабрикуват нови наказателни дела срещу мен. Но не ме интересува какво ще ми направят. Русия е моята страна, Москва е моят град и ми липсва".

Той и неговите съюзници обвиниха руските власти, че се опитват да го изплашат да се върне преди парламентарните избори, които трябва да се проведат през септември.

Русия заяви, че не е видяла доказателства, че е отровен и отрече да се опитва да му навреди. Кремъл заяви, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски гражданин.

Лаборатории в три европейски държави заключиха миналата година, че Навални е отровен със съветския нервопаралитичен агент новичок. Откритията принудиха ЕС да наложи санкции на няколко руски представители.

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Миналия месец Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия нареди Навални веднага да се върне от Германия и да се яви в московски офис. Ако не се яви навреме, той ще бъде задържан.

Руските власти поискаха от съда да вкара Навални в затвора

Руските власти поискаха от съда да вкара Навални в затвора

Навални е обвиняван, че е нарушил условна присъда от процес през 2014 г.