Поискаха от руски съдия да издаде заповед за задържането на опозиционера Алексей Навални за нарушаване на условна присъда и други нарушения, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на съдебни документи.

Лаборатории в три европейски държави заключиха миналата година, че Навални е отровен със съветския нервопаралитичен агент новичок. Откритията принудиха ЕС да наложи санкции на няколко руски представители.

Маршрутите на отровителите на Навални съвпадат със смъртта на кавказки активисти

Маршрутите на отровителите на Навални съвпадат със смъртта на кавказки активисти

Въз основа на данните, публикувани от Христо Грозев...

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Миналия месец Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия нареди Навални веднага да се върне от Германия и да се яви в московски офис. Ако не се яви навреме, той ще бъде задържан.

Христо Грозев от Bellingcat публикува маршрутите на отровителите на Навални

Христо Грозев от Bellingcat публикува маршрутите на отровителите на Навални

Данни за 10 лица...

Навални е обвиняван, че е нарушил условна присъда от процес през 2014 г.

Съдебна информация показва, че властите са поискали да се отмени условната му присъда и да бъде задържан.

"Путин е толкова ядосан, че оцелях при отравянето, че нареди на Федералната служба за изпълнение на наказанията да се обърне към съда и да поиска моята условна присъда да бъде променена в реална", написа Навални в "Туитър".

Русия: Навални не спазва условията, ще отменим условната му присъда

Русия: Навални не спазва условията, ще отменим условната му присъда

В случай, че бъде потвърдено, че Навални избягва надзора, той ще бъде подведен под отговорност

Говорител на опозиционера обвини руските власти в опит да сплашат Навални, за да не се връща в Русия. Критикът на Кремъл се закани да се върне преди парламентарните избори, които са планирани за септември 2021 г.

През 2014 г. Навални получи условна присъда от 3,5 г. за злоупотреби. Брат му Олег също бе осъден, но по-късно Европейският съд по правата на човека постанови руското правителство да изплати компенсации на двамата.

Отделно руското следствие обяви през декември, че разследва Навални за използване на повече от 4 милиона долара дарения за лични цели.