Журналистът Христо Грозев от международната разследваща група Bellingcat публикува данните за пътуванията на 10 служители на руската служба за сигурност ФСБ. Данните са получени при разследването на покушението срещу руския опозиционер Алексей Навални, уточнява Дойче веле.

За всяко от посочените лица е събрана информация за пътуванията с влакове и самолети, посочени са местата, където те са спирали и крайните точки на маршрутите им, датите, а в редица случаи и номерата на полетите.

Наред с имената от 8-членната група, която е следила Навални и е извършила опитите за отровителство, в публикацията се появяват данни за още двама души - Василий Калашников и Дмитрий Лазаревич. Грозев посочва, че първият е инженер-химик он Института по криминалистика към Центъра за специална техника на ФСБ - споменатият в предишната публикация Константин Кудрявцев определя Калашников като "колега" от "групата на чистачите" на ФСБ. Според данните на Bellingcat, Калашников е летял до Омск заедно с Кудрявцев. Вторият - Лазаревич, е доктор от Института по криминалистика на ФСБ.

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

The Insider: Опитите за отравяне на Навални са най-малко три

„Новичок” продължава да се произвежда в Русия...

Христо Грозев отбелязва, че при пътуванията на агентите на ФСБ често се купуват по няколко билета за една и съща дестинация, както и че в редица случаи резервациите се отменят. Според журналиста, това като цяло е свързано с навиците при пътуване, които демонстрират служителите на ФСБ и на Главното управление на генералния щаб на руската армия (ГРУ). По думите му, това е свързано с "оперативна процедура", целяща по-голяма гъвкавост и избягване на възможността за проследяване на агентите чрез промени в графика "в последната минута".

Христо Грозев призовава читателите на публикацията да добавят свои коментари, ако открият интересни съвпадения.

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Берлински лекари публикуваха доказателства за отравянето на Навални с новичок

Руският опозиционер обяви, че това е медицинското доказателство за отравянето му

Припомняме, в доклада на Bellingcat и руското издание The Insider, подготвен съвместно със CNN и Der Spiegel, се посочват извършителите на покушението срещу Навални - осем души от Института по криминалистика към руската служба за сигурност ФСБ. Като преки извършители се цитират имената на Олег Таякин (с фалшиво име Олег Тарасов), Иван Осипов (с фалшиво име Иван Спиридонов), Константин Кудрявцев (с фалшиво име Константин Соколов), Алексей Кривошчоков, Алексей Александров (с фалшиво име Алексей Флоров), Владимир Паняев, Михаил Швец (с фалшиво име Михаил Степанов). Като основни фигури в организацията на отровителството са идентифицирани полк. Станислав Макшаков, ген. Кирил Василиев, Владимир Богданов.