Руският опозиционен лидер Алексей Навални обяви, че е изправен пред "подигравка с правосъдието", след като полицията в Москва организира импровизирано съдебно заседание ден след драматичния му арест на летището.

С нарастващи призиви на Запад за освобождаването на Навални, той беше вкаран в съдебна зала, създадена в полицейския участък в Химки в покрайнините на Москва, където беше отведен след задържането му снощи, уточнява "Франс прес".

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно
Обновена

Навални се върна в Москва, арестуваха го минути по-късно

Задържани са десетки негови привърженици...

Негови сътрудници заявиха, че на Навални, който се завърна в Русия за първи път, след като беше отровен с бойно отровно вещество през август, му е бил отказан достъп до адвокатите му и е бил уведомен в последния момент за съдебното заседание.

Екипът му пусна видео на невярващия Навални по време на заседанието. "Виждал съм много подигравки с правосъдието... но те скъсаха и изхвърлиха" руския наказателен кодекс, настоя Навални.

"Това е невъзможно. Това е крайно беззаконие", изтъкна опозиционерът. 

Полицията арестува 44-годишния мъж, най-отявления опонент на президента Владимир Путин, на граничен контролен пункт на московското летище "Шереметиево" по-малко от час след завръщането му в Русия, в незачитане на предупрежденията, че ще бъде арестуван.

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Урсула фон дер Лайен смъмри Русия за Навални и настоява незабавно да го освободи

Иска и задълбочено и независимо разследване на опита покушение срещу него

Руската затворническа служба ФСИН заяви, че е задържала Навални за нарушаване на условията на условна присъда, на която той бше осъден през 2014 г., по обвинения в измами, които според него са политически мотивирани.

Навални също е изправен пред потенциални нови наказателни обвинения по разследване, започнато в края на миналата година от руски следователи, според които той е присвоил дарения на стойност над 4 млн. долара.

Навални се превърна преди десетилетие във водещ критик на Кремъл с неговата Фондация за борба с корупцията, публикуваща антикорупционни разследвания, които често разкриват пищния начин на живот на руската върхушка.

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Адвокатите на Навални нямат достъп до опозиционера

Москва призова Запада да не се меси в руските дела

Той многократно е ръководил мащабни улични протести срещу Путин, за последно през лятото на 2019 г., и се готви за поредното предизвикателство към властите по време на изборите за Държавната дума през септември.

Той беше евакуиран в Германия, след като се разболя тежко при полет в Сибир през август, като западни експерти в крайна сметка стигнаха до заключението, че е бил отровен със съветското бойно отровно вещество новичок.

Навални обвини Путин, че е разпоредил покушението, твърдение, което Кремъл категорично отрича. Руската полиция не започна разследване, позовавайки се на липса на доказателства.

Арестът му снощи предизвика масово осъждане от Запада, като САЩ, Европейският съюз, Франция и Канада призоваха за освобождаването му.

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Съветник на Байдън: Навални да бъде освободен, виновните за отравянето му - съдени

Джейк Съливан, бъдещият съветник по сигурността...