Полицията задържа над 1000 души на митинги в Сибир и Далечния изток на Русия, докато поддръжници на кремълския критик Алексей Навални излязоха на улицата, за да протестират срещу затвора му, въпреки хапливия студ и заплахата от арест, предаде "Ройтерс".

Митингите, които също трябва да се проведат в Москва и други градове по-късно днес, следват големи протести през миналия уикенд и са част от кампания за натиск върху Кремъл да освободи най-видния опонент на президента Владимир Путин.

Опозиционният политик беше арестуван на 17 януари, след като се завърна в Москва от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервно вещество в Русия миналото лято. Той обвинява Путин, че е поръчал убийството му, което Кремъл отрича.

Братът на Навални и Любов Собол остават под домашен арест до 23 март

Братът на Навални и Любов Собол остават под домашен арест до 23 март

Може да бъдат осъдени на затвор...

Полицията заяви, че протестите не са разрешени и ще бъдат разделени, както бяха миналия уикенд. Над 4000 души са били задържани на тези митинги, според OVD-Info, група за наблюдение на протестите.

В далечния източен град Владивосток, полицията предотврати достъпа на протестиращите до центъра, принуждавайки ги да се преместят на брега и замръзналите води на Амурския залив.

Видеокадрите показват, че протестиращи скандират "Путин е крадец", докато те си връзват ръцете и маршируват по леда при температури около -13 градуса по Целзий. 

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Полицията разби демонстрациите в източната част на Хабаровск

В Томск, сибирския град, който Навални посети, преди внезапно да рухне на вътрешен полет миналия август, демонстранти се събраха пред концертна зала и скандираха "Пусни го!" и вдигнаха руски знамена.

OVD-Info съобщи, че до момента полицията е задържала 465 души, включително 108 във Владивосток.

Протестът е тест за подкрепата на Навални, след като много от видни негови съюзници бяха подложени на репресии тази седмица. Няколко, включително брат му Олег, са под домашен арест.

"Ако останем тихи, тогава те могат да дойдат за всеки от нас утре", написа в Instagram Юлия Навални, съпругата на критика от Кремъл.

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Най-малко 1090 души са задържани, протести се провеждат днес в цяла Русия

Малко по-късно руската полиция задържа и съпругата на Алексей Навални на протест в Москва. Тя беше задържана на подобен протест в подкрепа на съпруга ѝ и миналата седмица.