Сподвижник на хвърления в ареста критик на Кремъл Алексей Навални призова Запада да удари приближения кръг на президента Владимир Путин с лични санкции, като прогнозира, че този ход може да предизвика потенциално дестабилизиращи боричкания сред руския елит.

Леонид Волков, който е издирван от руските власти по обвинения, че незаконно насърчава непълнолетни да присъстват на протести срещу Кремъл, отправи призива в навечерието на съдебно заседание, което може да доведе до три години и половина затвор за Навални.

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

Властите в Русия се готвят да хвърлят Навални в затвора за няколко години

"Това предложение се разглежда за законно и обосновано"

Навални, един от най-видните критици на Путин, беше арестуван миналия месец, след като се завърна в Русия от Германия за първи път от отравянето му с бойно отровно вещество. Навални обвинява Путин, че е поръчал убийството му, нещо, което Кремъл отрича.

"Силно се надяваме, че ще има тежки санкции срещу хората, на които разчита Путин, срещу парите му и неговия приближен кръг. Това ще бъде изключително неприятен удар за Путин и наказание за престъпните му действия", коментира Волков в интервю за "Ройтерс" чрез видеоразговор.

"Това ще ни даде вътрешни конфликти сред елита", убеден е той и добави, че се надява подобен ход да доведе до натиск от приближените на Путин да прекрати репресиите срещу Навални или да ги компенсира за всякакви финансови загуби или забрани за пътуване в резултат на санкции.

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Песков: Фондацията на Навални доказа, че е чуждестранен агент

Русия няма да слуша изялвния от САЩ какво са незаконни действия

Кремъл заяви вчера, че ходовете на сподвижниците на Навални за насърчаване на Запада да удари Русия със санкции показвали, че действали като "чуждестранни агенти" и подчерта, че всякакви нови санкции щели да бъдат неприемливи.

Владимир Ашурков, друг сподвижник на Навални, публикува в събота писмо, адресирано до президента на САЩ Джо Байдън, в което апелира за санкции срещу бизнесмени и официални лица, определени като близки приближени на Путин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изтъкна вчера, че САЩ преглеждат възможните отговори на действията на Москва.

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални
Обновена

Над 1000 задържани при протестите в Русия срещу ареста на Навални

Протестиращите скандират "Путин е крадец" и "Пусни го"

Кремъл определи Навални като актив на ЦРУ, който имал за цел да дестабилизира страната си, твърдение, което Навални отрича, и настоя, че протестите, призоваващи за освобождаването му, били незаконни и рискуват разпространяване на COVID-19.

Волков, който е извън Русия и отказа да разкрие местонахождението си, помогна за организирането на протести в два последователни уикенда, които настояха за освобождаването на Навални.