Бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд, който излежава деветгодишна присъда в затвор в Русия, започна гладна стачка в знак на протест срещу лишаването му от свобода и нарушаването на правата му. Това предаде Ройтерс.

"Гордеем се със силния характер на сина ни, но също така сме изключително притеснени за здравето му", заявиха родителите на Рийд Джоуи и Паула и сестра му Тейлър в изявление в понеделник.

Руската приятелка на Рийд пък коментира пред ABC News, че той е започнал гладната си стачка миналия четвъртък, 4 ноември. Семейството му потвърди новината чрез руския му адвокат. В изявлението е посочено, че Рийд протестира срещу "произволното" задържане и "многобройните груби нарушения" на основните му човешки права и правата му по руското законодателство.

Навални прекрати гладната си стачка

Навални прекрати гладната си стачка

За да запази живота и здравето си

Бившият охранител на морската пехота е в руски арест от август 2019 г. Осъден е на девет години през юли миналата година за нападение над двама полицаи. Посолството на САЩ в Москва нарече съдебния процес "абсурден", тъй като двамата полицаи трудно си спомняха предполагаемия инцидент по време на съдебните заседания и даваха противоречиви показания.

От месеци Рийд се намира в трудов лагер в отдалечения регион Мордовия, затворен в малка килия, в която няма тоалетна, а според семейството му нещата, които посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан му е донесъл при посещение през септември, не са му дадени от надзирателите.

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Михаил Саакашвили обяви гладна стачка в затвора

Той заяви, че е политически затворник...

След като американският президентът Джо Байдън се срещна с руския си колега Владимир Путин през юни, се появиха надежди за размяна на затворници. Самият Байдън заяви, че е повдигнал въпроса за случая на Рийд и този на Пол Уилън, друг американски гражданин, задържан от Русия. През следващите седмици и месеци обаче не беше постигната никаква сделка, а представител на семейството на Рийд заяви пред ABC News, че не знае за никакви преговори за освобождаване, които да се водят в момента.