Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили, който беше арестуван на 1 октомври, започна гладна стачка и обяви, че е политически затворник, съобщи изданието Новости-Грузия с позоваване на грузинския омбудсман Нино Ломджария.

По думите на Саакашвили, той сам е отворил вратата на жилището си, когато е дошла полицията, и не е оказал съпротива при ареста. Припомняме, той обяви предварително намерението си да се върне в Грузия за местните избори.

Според Ломджария, Саакашвили няма особени оплаквания по отношение на здравето си. Тя се срещна с него в затвора часове след задържането му.

Третият президент на Грузия Михаил Саакашвили беше арестуван в Тбилиси, след като се завърна в страната, прекъсвайки 8-годишното си изгнание.

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

Саакашвили закопчан в Грузия на идване от Украйна

В Грузия той е осъден да лежи в затвора

Председателят на управляващата партия "Грузинската мечта" Ираклий Кобахидзе обвини експрезидента, че се е върнал, за да организира държавен преврат, предаде агенция Interpressnews.

Саакашвили беше държавен глава на Грузия от 2004 до 2013 г., след което избяга. Срещу него бяха образувани няколко наказателни производства, включително за убийство и побой, по които съдът го осъди задочно да лежи в затвора.

След връщането му към старите обвинения беше добавено и обвинение за незаконно преминаване на границата.

Президентът на страната Саломе Зурабишвили заяви, че никога няма да го помилва.

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

При опит за влизане в Грузия щели да го задържат на границата