Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили е бил задържан. Това обяви грузинският премиер Ираклий Гарибашвили.

"Нашите служители на реда разполагаха с предварителна информация за неговото придвижване, от Украйна до Грузия", добави премиерът, без да уточнява къде точно е арестуван бившият президент.

Гарибашвили подчерта, че силите за сигурност "проведоха процедурата по задържане на най-високо равнище".

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Саакашвили се връща в Грузия за местните избори

Премиерът се закани да го вкара в затвора

По данни на грузинската телевизия "Пирвели", Саакашвили е преместен в моряшки затвор в Тбилиси. Очаква се привърженици на бившия държавен глава да започнат да се събират пред сградата му.

По-рано Саакашвили обяви, че възнамерява да се завърне в Грузия преди местните избори в началото на октомври.

Тази сутрин той публикува две видеообръщения, в които твърди, че се намира в Батуми. Грузинското вътрешно министерство обаче опроверга тези изявления, подчертавайки, че политикът не е преминавал границата. От ведомството припомниха, че бившият президент се издирва и веднага щом се окаже на територията на страната, той тутакси ще бъде задържан.

Саакашвили нарече Украйна "държава мошеник"

Саакашвили нарече Украйна "държава мошеник"

"В Украйна няма чуждестранни инвестиции"

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г., след което избяга. Срещу него бяха образувани няколко наказателни производства, включително за убийство и побой, по които съдът го осъди задочно да лежи в затвора.

Бившият грузински държавен глава активно поддържаше смяната на правителството в Украйна и през 2015 г. стана председател на Одеската областна държавна администрация, а по-късно - съветник на президента Петро Порошенко. Получи украинско гражданство.

През 2016 г. той напусна заеманите постове и започна да се противопоставя на Порошенко, в резултат на което през 2018 г. беше депортиран. Известно време живя в Холандия, като при новия президент Володимир Зеленски отново се завърна в Украйна.

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

Президентът на Грузия скастри Саакашвили, пита коя му е родината

При опит за влизане в Грузия щели да го задържат на границата