Бившият грузински президент Михаил Саакашвили обяви, че ще пристигне в родината си за изборите за местните власти, които са насрочени за 2 октомври тази година, съобщи ТАСС. "Искам да кажа, че аз лично ще дойда за тези избори в Грузия, а също така искам да призова всички наши сънародници, живеещи в чужбина: който има възможност, да си вземе ваканция в изборните дни, да отложи вашите дела и по суша , по въздух - нека всички отидем в Грузия ", каза Саакашвили в понеделник във видео съобщение, публикувано във Facebook.

Бившият президент засегна и темата за наказателните дела, образувани срещу него в Грузия, като отбеляза, че не се страхува от арест. "Не се страхувам от задържане, защото съм сигурен, че грузинският народ ще освободи себе си и мен. Не се страхувам да поверя съдбата си на грузинския народ, каза политикът. Той добави, че ще обяви публично своя маршрут и точната дата на пристигане по-късно.

По-рано в понеделник грузинският премиер Иракли Гарибашвили заяви, че очаква с нетърпение пристигането на Саакашвили и ще му намери място в реновиран затвор.

В Грузия разследват Саакашвили за опит за преврат

В Грузия разследват Саакашвили за опит за преврат

Нови проблеми за бивш президент

Саакашвили беше президент на Грузия от януари 2004 г. до ноември 2013 г. През 2013 г. той напусна страната няколко дни преди изтичането на президентския си мандат. Веднага след това срещу него бяха образувани четири наказателни дела, по две от които вече е осъден. През януари 2018 г. Градският съд в Тбилиси осъди задочно Саакашвили на три години затвор при убийството на Сандро Гиргвлиани през 2006 г., служител на Обединената банка на Грузия. На 28 юни 2018 г. съд в Тбилиси осъди задочно Саакашвили на шест години затвор по делото за побоя през 2005 г. срещу заместника Валери Гелашвили.

През пролетта на 2015 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко предостави гражданство на Саакашвили и го назначи за губернатор на Одеска област, но през ноември 2016 г. го уволни, тъй като той не само не изпълни обещанията си за развитие на региона, но и значително влоши икономическите резултати.

През лятото на 2017 г. Порошенко отне украинското гражданство на Саакашвили и му забрани да влиза в страната. Саакашвили се завърна в Украйна през май миналата година, след като новият президент Володимир Зеленски отмени указа за лишаването му от гражданство.

В момента Саакашвили живее в Киев и заема длъжността председател на Изпълнителния комитет на Съвета за реформи на Украйна.

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

Саакашвили осъден задочно на 3 години затвор в Грузия

За убийство на банков служител от 2006 г.